Bunătate divină în mijlocul omenirii răutăcioase…


Bunătate divină în mijlocul omenirii răutăcioase…

Text biblic:  Genesa 14:1-24

În capitolul 14 sunt prezentaţi 9 împăraţi (cu ţinuturile care erau sub stăpânirea lor), 6 popoare (popoare biruite de Chedorlaomer si ceilalti 3 împăraţi,v.5-7) care au trăit pe o perioadă de aproximativ 14 ani. Acest capitol este marcat de război care se dă când pe un front când pe altul.
Dacă vom citi cu atenţie vom observa că în capitolul 14, prepoziţia „împotrivă” apare de 6 ori,verbul „a te bate (cu cineva)” de 4 ori, substantivul „război” de 2 ori şi verbul ” a te răscula” o dată. Într-un astfel de context mai are rost să vorbeşti despre bunătate? E posibil ca în vreme de război să se găsească bunătate la cineva? Oare mai e posibil ca atunci când majoritatea nu ştiu cum să fie mai biruitori, şi aceasta prin forţă, cineva să fie bun. Da e posibil… Cine să fie aceştia dacă nu Dumnezeu şi oamenii Lui?

Bunătatea divină se manifestă faţă de omenirea rea prin:

1.Acordarea celei de-a doua şanse („a venit unul care a scăpat…”-v.13)

Lot ai greşit pentru că ai ales Sodoma, şi pentru că ai început să te identifici cu ea Dumnezeu a hotărât ca pentru o vreme să ai soarta Sodomei.

Imaginaţi-vă convoiul de robi care se ducea spre domiciliu biruitorilor. Dintre toţi unul singur scapă.Cine să fie acesta? E chiar vecinul lui Avram. Toate aceste intamplari nu vor altceva decât să îi creeze lui Lot cea de-a doua şansă.

2. Bunătatea lui Avraam (v.14)

– a greşit Lot pentru că a ales Sodoma, dar bunătatea lui Avram nu-i reproşează.

-merita Lot ca Avram să rişte ca toţi cei 318 ostaşi ai lui să fie omorâţi într-o singură zi? Nu, merita.Dar Avram a înţeles că el trebuie să fie bun chiar într-o lume rea. Inima lui Avram nu era in acest moment altceva decât o „oglindă retrovioare ” în care se „reflecta” bunătatea Dumnezeului lui.

3. Bunătatea lui Melhisedec (prototipul Domnului Isus Hristos-v.17) Oare există o exprimare mai clară a bunătăţii unui om decât aceea de aşi da propria lui viaţă pentru cineva?Prezenţa lui Melhisedec cu pâine şi vin ne aduce aminte de jertfa Domnului Isus, oferită pentru noi şi în locul nostru. Crezând în acestă jertfă putem avea chiar acum viaţă veşnică. De ce toate acestea? Pentru că Dumnezeu este bun cu noi.

Anunțuri

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955
Acest articol a fost publicat în Genesa, Studiu Biblic. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s