Înapoi la altar!


Înapoi la altar!…
Gen. 13:1-4

         Dumnezeu din cer s-a apropiat de un cetăţean al oraşului Haran şi i-a spus: „Ieşi din ţara ta, din rudenia ta, şi din casa tatălui tău, şi vino în ţara pe care ţi-o voi arăta.” Putea să se întrebe Avram (pentru că încă numele nu îi fusese schimbat), dar unde este ţara în care trebuie să ajung?

Nu am nici măcar o hartă, nici măcar traseul, unde să mă duc? Avrame, ieşi şi vino, dar nu oriunde, vino după Mine, în ţara pe care ”ţi-o voi arăta”. Dar, Doamne de ce nu-i areţi, măcar zona în care trebuie să meargă?” … ”Nu-i arăt deoarece vreau să îl determin să fie dependent de Mine şi să se lase călăuzit de Mine, pas cu pas.” Avram fără să întrebe nimic porneşte spre locul despre care i-a vorbit Domnul. După multă călătorie, uneori prin căldura insuportabilă a pustiilor care despărţeau Haranul de Canaan, alteori prin vântul care îi stătea împotrivă, au ajuns în Canaan. Dar în loc să fie lăudat de cetăţenii prezenţi în acel loc, pentru modul în care a fost ascultător de Dumnezeu, el este întâmpinat de cananiţii (nişte oameni care nu îl cunoşteau pe Dumnezeu adevărat-Gen.12:6). În acest context ostil, Cineva are timp pentru el… Dumnezeu Însuşi I se arată şi îi spune că toată această ţară i-o va da lui şi seminţei lui. Avram ca semn de muţumire pentru modul în care Dumnezeu l-a călăuzit şi în care i s-a arătat, ia nişte pietre şi zideşte un altar Domnului, care i Se arătase(v.7c). Merge mai departe spre munte, şi când ajunge între Betel şi Ai, mai ridică încă un altar, chemând Numele Domnului. Drumul lui continuă spre miazăzi. Dar dintr-o dată vine o criză financiară în ţara aceasta şi foametea este de nestăpânit. Avram surprinzător nu îl întrebă pe Dumnezeu, Doamne, unde să mă duc? De ce ai îngăduit această foamete peste ţară? Care este soluţia Ta pentru criza aceasta? Fără să vorbească nimic cu Dumnezeu el se coboară spre Egipt… Se coboară, pentru că pentru a ajunge din ”Canaan” în ”Egipt” trebuie să cobori.

Ajunge ca în Egipt să păcătuiască minţind că Sara este sora lui, nu soţia lui. şi trăieşte ca Egiptenii… Nu ştiu exact cât timp a stat în Egipt, ce ştiu sigur e că în timpul pe care l-a petrecut în Egipt, nu a zidit nici un altar. Nu l-am surprins nici măcar odată stând de vorbă cu Dumnezeu, cât timp a stat în Egipt…

 Nu ştiu cât de mult te-ai coborât în ”Egipt”… pentru că şi secolul XXI are ”Egiptul” lui (vezi  https://calebn.wordpress.com/2007/10/05/egiptul-secolului-tau/). Ceea ce l-a făcut pe Avram părintele credincioşilor nu a fost căderea lui (coborârea lui înspre Egipt), ci ridicarea lui (întoarcerea lui la altar).

A stat el o vreme în Egipt şi altarul a lipsit din viaţa lui, dar Genesa nu s-a terminat cu capitolul 12, iar capitolul 13 debutează cu întoarcerea lui Avram înapoi la altar. Capitolul 12 se sfârşeşte în tragedie, dar capitolul 13 începe în triumf.

Avram s-a întors din Egipt la ”locul unde fusese cortul lui l-a început, între Betel şi Ai, în locul unde era altarul” (13:3b,4a).

Înapoi la altar… Cum?

1. Suindu-te (v.1a)

Din Egipt înspre locul altarului nu poţi să ajungi decât ”suindu-te”.

2. Unindu-te (v.1d)

       Avraam nu a zis: ”E bine să mă întorc din Egipt, spre locul altarului, dar mă voi duce singur. ” El nu a zis dacă tot nu e bine să mă duc singur mă voi duce numai cu soiţa mea, Sara, de ce să vină şi Lot care oricum are tendinţe de a cocheta cu lumea (după cum se vede din versetele următoare).  Nu! Biblia spune clar Avram s-a suit , nevastă-sa şi tot ce avea, împreună cu Lot. Câmd vrem să ne întoarcem la altar Dumnezeu să ne ajute ne ne întoarcem cu toţi, împreună. Pentru că locul altarului era acelaşi cu locul cortului lui Avram. La altar împreună cu Avram venea întreaga familie. Şi fie ca acest lucru să Îl realizeze Dumnezeu  cât mai repede în toatea familiile creştine.

3. Chemând Numele Domnului (v.4c)

          La altar nu are sens să vii dacă nu chemi Numele Domnului. Singurul Nume care trebuie chemat, rostit, cinstit şi binecuvântat la altar este Numele Domnului.

          De câte vreme nu ai ”ridicat un altar” în cinstea Domnului? De cât timp nu te-ai rugat cu foc, cum te rugai altădată? De câte vreme nu ai stat în faţa altarului pe care chiar tu să îl fi construit şi să se prezinte pe lângă şi peste jertfa adusă de tine, focul Domnului?

       E vremea întoarcerii din ”Egiptul” acestei lumi, înapoi la altar

 

Reclame

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955
Acest articol a fost publicat în Predici. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s