Postul, strigătul care se aude Sus…


Postul este strigătul inimii care se aude Sus

   הן לריב ומצה תצומו ולהכות באגרף רשׁע לא־תצומו כיום להשׁמיע במרום קולכם׃(Is.58:4 )

 -mesaje pentru Radio Cluj-

 

1. Când postim?

Întotdeauna când este nevoie…

Este bine ca fiecare creștin să aibă cel puțin o zi pe săptămână în care să postească.

Când ai o situație grea în viață este bine să postești. Domnul Isus Hristos spunea în cazul unui tânăr stăpânit de un demon,  acest tip de demoni nu iese decat cu post și rugăciune.

2. De ce postim?

Postim pentru ca să ne smerim sufletele. Fiecare dintre noi știm ca omul este format din două părți, una materială și alta spirituală. Atunci când postim acordăm credit sufletului nostru, in detrimentul trupului.  Astfel putand realiza o înfrânarea a trupului.

Postim pentru că vrem să învingem un anumit păcat din viața noastră.

Postim pentru că vrem să ne pocăim. În istoria ninivenilor, când profetul Iona a rostit sentința acestora în nouă cuvinte :”Încă patruzeci de zile și cetatea Ninive va fi nimicită”, aceștia  alături de  post s-au  pocăit de faptele lor rele. Și Dumnezeu văzând smerenia și pocăința de care dau dovadă și-a schimbat hotărârea și a iertat cetatea Ninive.

Noi nu suntem mântuiți pentru că postim, postim pentru că suntem mântuiți. Dacă postim nu-I facem nici un favor lui Dumnezeu, dacă postim, postim pentru noi. Postul este un mijloc, nu un scop în sine. Postul împreună cu rugăciune și o viață sfântă te ajută să fii mai aproape de Dumnezeu.

3. În ce constă adevăratul post?

Într-o lume în care cei mai mulți postesc pentru că așa se obișnuiește, și pentru că cei din jur te determină, oare ce să fie adevăratul post?

Dumnezeu din cer se uita înspre poporul său și îl întreba ”de ce postiti dacă în  același  timp vă certați, asupriți, mințiți…?

Adevăratul post este practicarea pocaintei. Nu are nici un sens să postești dacă nu trăiești într-un mod adecvat postului. Pasajul din Isaia despre care ati vorbit spune că postul are o cerință. Ziua de post cere ceva anume. Postul adevărat în primul rând este spiritual și apoi fizic. Acest post în primul rând este plăcut lui Dumnezeu și apoi este plăcut oamenilor Lui. Postul nu este un chin al sufletului, nici măcar al trupului. Postul adevărat nu trebuie să te determine la o imagine diferită de zilele celelate nici într-o extremă nici în alta.

Adevăratul post presupune iertarea celor din jurul nostru, eliberarea de răutate. De asemenea postul este strâns legat de rugăciune și milostenie.

Și fie ca fiecare moment al postului nostru să nu fie altceva decât un strigăt care să se audă Sus…

Anunțuri

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955
Acest articol a fost publicat în Mesaje, Mesaje pentru Radio Cluj și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s