Îl vinzi sau nu pe Isus?


Îl vinzi sau nu pe Isus?

Matei 26,27

 

Întodeauna când auzim despre vânzarea lui Isus ne gândim la Iuda şi spunem că de vânzarea lui Isus este vinovat numai Iuda. Oare, Iuda a fost singurul care L-a vândut (s-au L-a trădat) pe Isus? După părerea mea, între vânzarea lui Iuda şi lepădarea lui Petru nu este mare diferenţă. Oare, a fost mai vinovat Iuda pentru că L-a vândut pe Isus (Mat. 26:15), decât Petru care deşi I-a promis lui Isus că-L va urma până la moarte, totuşi s-a lepădat de El (Mat. 26:70). Sau a fost mai vinovat Iuda decât preoţii cei mai de seamă (preoţii Legii iudaice), care deşi erau preoţi, totuşi ei au „îmduplecat noroadele să ceară pe Baraba, iar pe Isus să-L omoare” (Mat. 27:20)?

Poate veţi spune: „dacă şi Petru, care era un adevărat titan al Bisericii lui Dumnezeu, s-a lepădat; dacă şi preoţii care ţineau Legea iudaică, L-au dat la moarte pe Isus, înseamnă că nu se poate să nu te lepezi de Isus. Aş vrea să vă spun că a fost un ucenic pe nume Ioan, care s-a dus cu Isus chiar şi la cruce, împreună cu Maria, mama Domnului Isus şi cu celelalte femei cuvincioase. Ei s-au expus l-a un risc foarte mare, deoarece dacă erau descoperiţi că sunt cu Isus, imediat puteau fi executaţi. Dar ei au zis: „dacă Regele nostru moare, noi nu mai are rost să trăim”. Aşadar, spre deosebire de Iuda, Petru şi ceilalţi apostoli, care de frica iudeilor L-au părăsit pe Isus, Ioan, Maria (mama Domnului) şi celelate femei evlavioase au fost alături de Domnul lor, până la moarte.

Poetul spune:

„Nu-i singur Iuda vinovat, de sângele ce se dădu

Nici marii preoţi, nici Pilat

Ci lumea-ntreagă prin păcat

Şi eu… şi tu…

 

Şi nu ostaşilor prin sorţ, cămaşa albă le-o dădu

Ci tuturor, dar tu n-o porţi

Şi fără ea noi suntem morţi,

Şi eu … şi tu…”

 

Am vrea să vedem cum putem să Îl vindem pe Isus, oricare dintre noi, de ce să nu Îl vindem, iar dacă totuşi L-am vândut prin atitudinile noastre, ce trebuie să facem ca să fim scăpaţi de pedeapsa lui Dumnezeu.

 

I. Cum putem să-L vindem pe Isus?

 

1. Acceptând oferta lui Satan în schimbul lui Isus (Mat. 26:15; Ioan 12:4)

 

Întotdeauna Satan ne va oferi ceea ce ştie că este dorit de inima noastră, ne va oferi ceea ce ne place cel mai mult, numai să Îl vindem (trădăm) pe Isus. Cel mai bun exemplu în acest sens este Iuda, care era un om „care ţinea punga şi lua el ce se punea în ea” (Ioan 12:6), iar atunci când i-a întrebat pe preoţii iudei: „Ce vreţi să-mi daţi şi-L voi da în mâinile voastre”, aceştia i-a oferit 30 de arginţi în schimbul vânzării; banii fiind cei mai importanţi pentru Iuda. Nu i-au oferit un post de preot, sau o altă slujba importantă, nimic din acestea, diavolul a ştiut ce iubea Iuda mai mult, şi i-a determinat pe preoţi să îi ofere lui Iuda exact acel lucru (care era legat de inima lui).

Un alt exemplu sunt preoţii şi fruntaşii, care au crezut în Isus, dar pentru că „au iubit slava oamenilor” (Ioan 12:42,43) nu L-au mărturisit pe Isus.

2. Neavând bine stabilită ordinea priorităţilor

Pentru preoţii cei mai de seamă a fost mai importantă profesia lor decât Isus. Frica lor era ca nu cumva Isus câştigând popularitate să le ia cumva locul.

 

3. Fiindu-ne frică de oameni şi lăsându-ne manipulaţi de mulţime şi împrejurări

Pilat, s-a spălat pe mâini spunând că nu are nici o vină, deoarece mulţimea doreşte ca Isus să fie omorât…

Poate de multe ori ne-am aflat într-o situaţie dificilă şi pentru a scăpa cu „basma curată” am spus o minciună şi apoi am căutat „n” motive ca să arătăm că împrejurările ne-au împins să facem acest lucru… dar să ştim cu toţii, oricât ne-am scuza, noi L-am trădat pe Isus şi dacă nu ne recunoaştem că am greşit şi bineînţeles să nu mai facem lucrul respectiv, s-ar putea să sfârşim la fel ca Iuda, care s-a sinucis.

II. De ce să nu-L vindem pe Isus?

1.Pentru că după ce Îl vom vinde pe Isus vom rămânea singuri (Mat. 27:4a)

Iuda a rămas singur, în mijlocul mulţimilor, care probabil îl lăudau pentru ceea ce a făcut. A mers la preoţii de la care a primit arginţii, dar pe ei nu i-a mai interesat de starea lui, au exclamat cu dezgust: „Treaba ta”…

2. Pentru că dupăce Îl vom vinde pe Isus, vom fi obsedaţi şi măcinaţi de faptul că L-am vândut şi în final nu va mai avea nici o valoare acel lucru pentru care înainte am fost gata să-L vindem pe Domnul Isus (Mat. 27:4b)

Iuda după ce şi-a dat seama că a vândut sânge nevinovat a mers la preoţi şi le-a dat înapoi cei 30 de arginţi, arginţi pentru care înainte cu o zi, L-a vândut pe Isus. Pentru el acei bani nu au am avut nici o valoare, când a văzut că Isus este condamnat la moarte, şi „i-a aruncat în Templu”…

3.Pentru că această faptă te va urmări toată viaţa şi dacă nu te vei întoarce L-a Dumnezeu, vei fi condus spre moarte (Mat. 25:5)

Iuda văzând că Isus a fost dat la moarte, văzând cât de mult suferă, cum este bătut şi huiduit de toţi cei care-L înconjurau, văzând că a rămas singur si datporită presiunii psihice, a plecat şi s-a spânzurat, având un sfârşit tragic, fără Dumnezeu.

III. Dacă L-am vândut deja, ce trebuie să facem ca să fim salvaţi de sub pedeapsa lui Dumnezeu?

Iuda după ce L-a vândut pe Isus s-a căit, a realizat că a vândut sânge nevinovat; dar el a găsit o cale greşită de a ieşi din impas şi după ce a văzut că preoţii nu îl mai ia în seamă şi că cei 30 de arginţi nu mai au nici o valoare s-a dus şi s-a spânzurat.

Spre deosebire de Iuda, Petru după ce s-a lepădat de trei ori de Domnul Isus a ieşit afară şi a „plâns cu amar” (Mat. 26:75). El a ales calea cea mai bună şi i-a părut rău de faptul s-a lepădat şi mai apoi a devenit un adevărat apostol al evreilor.

Acest apostol Petru, în timp ce se afla „în pridvorul lui Solomon” a spus evreilor care se aflau în acel loc: „voi v-aţi lepădat de Cel sfânt”, iar apoi le spune că ştie că acest lucru l-au făcut din neştiinţă , dar acum soluţia este să-şi schimbe mentalitatea şi gândirea, să se întoarcă la Dumnezeu pentru ca să li se şteargă păcatele. Apostolul Ioan spune în prima sa epistolă, că singura şansă a celui păcătos, a celui care L-a vândut pe Isus, este să-şi mărturisească acest păcat, şi Isus care este singurul Mijlocitor între Dumnezeu şi om, îl va ierta.

Noi care cale o alegem? Cea a lui Petru care a fost iertat de şi reabilitat de Isus , sau cea a lui Iuda care a sfârşit prin sinucidere. Aş vrea ca chiar acum să urmăm exemplul lui Petru pentru a deveni cetăţeni ai Cerului.

Viitorul nostru stă în decizia acestui moment…

Îl vindem sau nu pe Isus?

P.S. Eseul a fost scris în anul 2003, cu ocazia zilelor Liceului de Informatică: „Tiberiu Popoviciu”.

 

 

 

 

 

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955 Pentru mai multe detalii: https://calebn.wordpress.com/contact/
Acest articol a fost publicat în Matei, Predici și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Îl vinzi sau nu pe Isus?

 1. Pingback: Lista cu articole care dezbat sarbatoarea Pastelui « Stiri Crestine - Fii un crestin informat!

 2. mirela zice:

  Eu consider ca si atunci cand nu il constientizam pe om ce reprezinta el,care este responsabilitatea lui,fata de parintele sau,fata de parintii care i-au fost dati,cand mereu ii punem in fata un Iisus care a murit si nu ii predam stacheta de loctiitor,increderea,ne mintim pe noi si ii mintim pe ceilalti.Omul trebuie trezit,asa cum Iisus i-a poruncit aceluia sa-si ia patul si sa plece,asa cum a strigat la Lazar si acesta a iesit din groapa(metaforic suntem in aceeasi groapa multi).Omul nu trebuie mutilat,nu trebuie sa i se ia ce Dumnezeu i-a dat nascandu-l pe acest pamant,trebuie constientizat zi de zi,ceas de ceas,pana cand pricepe.Poate Iisus nu a reusit tot ce si-a propus ,Iuda nu a inteles exact,a avut o banuiala despre dreptul sau nu mai putin insemnat,este o revenire la pacatul stramosesc cand Adam si Eva puteau foarte bine sa manance linistiti din pomul vietii,meditand,inteleptindu-se,ridicandu-se si punandu-se in locul Creatorului;oare ce erau ei,nu erau parte a Lui?trebuiau sa se lase prada slabiciunii pentru a afla cine sunt?Si totusi au facut-o,si Iuda ,la fel,dar daca omul nu poate,el trebuie ajutat ,trebuie incercat si cum altfel daca nu asemeni lui Cristos,imbracand o camasa simpla ,mergand printre oameni,biciuind iarmaroacele din temple,care nu au disparut deloc.A vandut Iisus ceva in templu?S- a inchinat Iisus zeilor si icoanelor mai mult decat oamenilor pentru care si- dat viata?Eu personal nu am nimic cu icoanele,sunt reflectia unor chipuri omenesti,dar e posibil sa atragi asupra omeniriipartea negativa a persoanelor care au fost pictate si stim foarte bine cam ce gen de persoane erau pictate ,si lumea se buluceste la aceste icoane facatoare de minuni.Departe de mine gandul de a ma crede,dar sunt copii nevinovati,sunt oameni care isi pun sperante,oameni simpli amagiti…si nu o fac cu inima usoara,dar Eva are un rol bine determinat,acela de astrivi capul sarpelui care amageste.

  • 1. Isus a facut TOT ce trebuia sa faca pentru ca Iuda sa fie salvat, chiar si la prinderea Sa, cand Iuda a venit sa Il vanda cu o sarutare, El il considera inca prieten (Matei 26:49,50).
   2. Iuda nu a fost fortat sa pacatuiasca si nici nu a pacatuit datorita pacatului stramosesc, el a pacatuit deoarece a ales sa pacatuiasca!
   3. Este bine a invata din istorie si chiar din greselile celor mai buni oameni, pentru ca numai asa nu vom repeta aceleasi pacate in propria noastra viata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.