Betel- o lumina in mijlocul noptii…


Betel- o lumina in mijlocul noptii…

Gen. 28:10-23

Era un tanar neincercat… Cand a pornit de la casa parinteasca nu a apucat sa isi faca toate bagajele, nu a reusit sa isi salute fratele (petru ca erau certati), nu a apucat sa isi imbratiseze parintii probabil, si daca a apucat cu siguranta i-a imbratisat in graba… De ce sa fie oare atat de grabit?… Dar unde merge? Cu siguranta merge departe… intr-un loc necunoscut, e prea ingandurat ca sa stie exact unde merge… Oare merge intr-o vizita precisa? Dupa cum merge se vede ca nu prea e bucuros de calatoria pe care trebuie sa o faca… Dar cine il mai insoteste? Are vreun frate, vreun prieten, pe cineva drag, sau chiar vreun rob care sa mearga cu el pe acest drum al necunoscutului?… Nu! Merge singur… Cand te uiti dupa el poti sa realizezi ca desi a pornit din Beer-Seba ia drumul Haranul… Saracu’, nu ii va fi usor prin pustie… Dar de ce e trist cand s-a auzit despre el ca a reusit sa fie binecuvantat? Ce fel de binecunvatare sa fie aceasta?… o binecuvantare care il determina sa ia drumul pustiului, pustiu in suflet… Dupa multa vreme de calatorie prin arsita pustiului observa ca la orizont soarele nu zaboveste a se cobori de pe bolta… Se uita prin jur dar nu gaseste nici un loc mai confortabil de dormit. Nu gaseste altceva, in acea pustie, decat o piatra. O aseaza sub cap in loc de perna si incearca sa adoarma. Probabil ca inima ii era inghetata de frica faptul ca s-ar putea sa vina oricand Esau si sa il omoare… Cu singuranta inima ii batea cu putere. In cele din urma adoarme. Si dupa mai mult sau mai putin timp de la asezarea capului lui pe piatra incepe sa viseze. In jurul lui era noapte, in sufletului lui era mai mare noapte… Totul era marcat de intuneric. Dar dupa ce viseaza realizeaza ca acel loc este locul in care in mijlocul intunericului straluceste o lumina… Ce fel de lumina sa fie aceasta? E o lumina provocata de o scara care e interminabila. Pe aceasta scara urcau si coborau ingeri, care prin definitie produc lumina. Cine sa fie acest personaj care a primit parca o binecuvantare imbracata in straie de blestem?… Inca nu v-ati dat seama cine e?… Cu siguranta ca v-ati dat seama… e Iacov… dar daca te vei gandi mai bine asa-i ca vei realiza ca poate esti chiar tu… Si tu ai pustiurile tale… Si tu ai „Esau-l” tau, si tu ai tradarile tale, dar mai ales minciunile tale, si tu ai noapte ta, si tu ai piatra ta pe care o pui sub cap si chiar daca e din puf nu mai poti dormi de stresul „Esau”-ului tau. Asa-i ca sameni cu acest Iacov?

In mijlocul noaptii (v.11), intr-un intunerec bezna Iacov a primit o lumina… Betelul- o lumina in noapte… De ce lumina?…

Pentru ca la Betel…

1. … Dumnezeu statea atat deasupra cat si langa Iacov (v.13)

Domnul statea deasupra! Adica deasupra lui Iacov, deasupra pietrii pe care el si-a asezat capul si pe care mai apoi a facut-o stalp de aducere aminte (v.18), deasupra scarii, deasupra ingerilor care urcau si se coborau, era Dumnezeu. Iacov a realizat ca Dumnezeu este deasupra pustiului, deasupra constiintei lui, deasupra tuturor.

Dar nu numai ca Dumnezeu era deasupra, Dumnezeu era si langa el spune Cornilescu in explicatia pe care o da expresiei `statea deasupra` (vezi explicatia de la subsol). Dumnezeu era si deasupra si langa el! El era si este pretutindeni!

Cel care a fost cu Iacov in pustie desi nu merita, pentru a a fost un hot, unul care i-a fentat pe toti si totusi Dumnezeu a zis:”chiar daca nu meriti, Eu vreau sa te caut! Chiar daca tu nu Ma iubesti, Eu te iubesc, aceasta dragoste ar trebui sa te castige, dezarmandu-te!”

2. … Domnul spunea (vorbea-v.13b)

Domnul nu numai ca statea deasupra si chiar langa el, Domnul avea un mesaj special pentru el. Avea un mesaj de ridicare, de protectie (v.15) de binecuvantare (v.14).

3. … Dumnezeu schimba (v.16)

Lumina din mijlocul intunericului in viata lui Iacov a produs trezire (v.16a). Dar trezire nu numai fizic, ci si spiritual. El a numit locul acela casa lui Dumnezu, poarta cerurilor! A realizat ca chiar daca nu are oameni in jurul lui, Dumnezeu este langa el si mai mult prezenta Domnului trebuie sa il trezeasca la realitate, trebuie sa ii produca o frica nu de Esau, ci de Dumnezeu(v.17a). A realizat ca acea piatra nu mai poate ramane tot piatra, ci trebuie transformata in stalp de aducere aminte (v.18). Si-a dat seama ca nici macar numele locului unde a poposit peste noapte nu mai poate fi in continuare Luz, ci trebuie sa fie schimbat in Betel (Casa lui Dumnezeu-v.19). Si in cele din urma a realizat ca trebuie sa faca o promisiune Domnului care sa ii marcheze viitorul (v. 20,21), acesta promisiune finalizandu-se cu urmatoarele cuvinte: „… atunci Domnul va fi Dumnezeul meu”, pentru ca a constientizat Iacov ca adevarata schimbare in viata unui om vine atunci cand acesta Il are pe Domnul a Dumnezeu personal.

Reclame

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955
Acest articol a fost publicat în Predici și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s