Cine i-a programat nunta lui Iosif?


Cine i-a programat nunta lui Iosif?

Mat.1:18-25

In Israelul secolului intai din cea de-a doua numaratoare a timpului, doi tineri s-au logodit… Nu ni se spune modul in care au inteles ca sunt unul pentru celalalt… Nici ca ar fi primit vreun mesaj de la vreun inger sau prin alt mijloc… Ceea ce stim este ca ei au ales caracterul! Nu stiu cat de bogat era Iosif (era un simplu tamplar), nici macar nu era dintr-o localitate mare (renumita), era din Nazaret (Oare poate iesi ceva bun din Nazaret? – era intrebarea chiar a unui evreu sincer ca Natanael…) Era prea mic, prea anonim, prea lipsit de importanta, fara rezonanta istorica, imposibil să poată ieşi ceva bun din această locaţie, spuneau cei mai mulţi…). Însă un lucru ştiu: Iosif avea caracter (era om), şi mai ştiu încă unu: Maria era fecioară (era pură atât spiritual cât şi fizic), avea caracter!  Iosif mai întâi era neprihanit şi apoi nu dorea să o facă pe Maria de ruşine (v.19)… Mulţi vor să facă înainte de a fii… Iosif nu accepta cu nici un chip ca logodnica lui să fie făcută de ruşine! (v.19)… El se gândea cum să accţioneze… Era un tânăr care analiza toate lucrurile, nu lua decizii pripite… Îşi zicea: ” dacă va afla lumea că Maria este însărcinată, vor spune că este o imorală… Mai mult unii vor interpreta că eu sunt vinovatul, dar eu stiu, se gândea el, că sunt curat înaintea Domnului… Ce să fac? Cum să acţionez? Dacă o dau pe faţă va fi omorâtă… Să mă căsătoresc cu ea? Să mai programez nunta? Dar când? El o cunoştea pe Maria, îi ştia caracterul, ştia că nu se poate ca Maria să fii păcătuit”. Apoi cred că îi veneau gânduri de genu:” dar e foarte important ce cred oamenii despre mine şi despre Maria? „…

În timp ce se gândea când să îşi programeze nunta, dacă e bine sau nu să o programeze, a primit răspunsul la altă întrebare: „Cine îi va programa nunta?”… Ce lupte!… Ce întrebări fără răspuns!… Ce excepţii!… Ce paradoxuri! O, Doamne, îşi spunea Iosif, probabil, dar eu am fost curat înaintea Ta şi am căutat să îţi fac voia… De ce atâtea lupte? De ce atâtea piedici? De ce atâtea întrebări? De ce atâtea tăceri în loc de răspunsuri? De ce? De ce? De ce????

Nu ştiu cât timp au durat aceste frământari… nici cât timp a trecut de când a aflat că logodnica lui este însărcinată, până în momentul pe care încercăm să îl descriem… Nu ştiu. Însă ştiu un lucru: într’o seară sau la un amiaz al unei zile (dacă mai avea timp să doarmă în timpul zilei), a adormit (probabil foarte greu), cu gândul la cum să acţioneze încât să nu o facă de ruşine pe Maria… A adormit… şi în timp ce dormea a avut un vis… Un vis?… Da, un vis! Dar oare de la cine să fie visul, din partea cui? Să fie oare de la diavolul? Să fie oare din mulţimea gândurilor, sau de la Dumnezeu? Ooo, e de la Dumnezeu!  pentru că un înger i s’a arătat şi încă nu orice fel de înger, ci un înger al Domnului! Oare ce fel de mesaj să aibă acest înger? Ohh! Îngerul i’a vorbit exact la subiect, exact despre temerile lui, exact la întrebările lui i’a răspuns. Nu te teme să iei la tine pe nevasta ta (Iosif e  a ta, chiar dacă numai te’ai logodit), Nu te gândi: Cu ce veţi trăi? Ce vor spune ceilalţi? Nu te teme, că ceea ce s’a întâmplat, chiar dacă pare a fi ilogic, este de la Duhul Sfânt! De fapt îngerul nu făcea altceva decât să îi programeze nunta lui Iosif… Dimineaţa, după ce s’a trezit Iosif nu a mai aşteptat alte explicaţii ci s’a căsătorit cu Maria, pentru că a acceptat programarea nunţii făcute de Domnul prin îngerul Său!

!!! Obs.: Niciodată nu vei putea să fii în postura lui Iosif şi nici măcăr în situaţia Mariei, ei au fost unicaţi pentru că au avut o misiune specială, şi anume aceea de a creea cadru potrivit pentru nasterea Celui Veşnic: Isus, însă sunt momente în viaţă în care trebuie să iei anumite decizii asemătoare cu cea pe care a luat-o Iosif… Ce vei face? Pe cine vei lăsă să îţi programeze viaţa? Cine te va călăuzi când vorbele oamenilor nu mai au sens si putere pentru cauza ta? Cine? Ar fi bine să fie Domnul!

Nunta lui Iosif a programat-o Domnul! Dar viaţa ta?

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955 Pentru mai multe detalii: https://calebn.wordpress.com/contact/
Acest articol a fost publicat în Matei, Predici și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cine i-a programat nunta lui Iosif?

  1. Pingback: Mesaje biblice privitoare la Naşterea Domnului Isus Hristos | cALEb (כָּלֵב), robul Regelui său: ISUS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.