Când eşti scuipat pe obraz…


Când eşti scuipat pe obraz…

Num. 12:14

Ai fost vreodată scuipat pe obraz de cineva de vârsta ta? Dar tatăl tău te-a scuipat vreodată pe obraz?… Ce ai simţit atunci?… Ruşine… dezgust… oroare… greaţă…scârbă… Aşa-i că aceste sentimente te-au încercat?

Ai vorbit vreodată împotriva cuiva? Mai ales împotriva unui frate de-al tău?…

Ştiai că a vorbi împotriva unui om (nu împotriva păcatelor lui, fără să dai numele ) este tot una cu a fi scuipat pe obraz de tatăl tău (sau de oricine altcineva)? (Num. 12:1, 14)

Maria a început şi ea să vorbească într-o zi împreună cu Aaron… Dar nu vorbea nici despre Aaron, nici despre ea, ci despre Moise, dar nu numai că vorbea despre el, el vorbea împotriva lui. Care să fie oare motivul pentru care a vorbit împotriva lui Moise? Motivul era că Moise avea o soţie pe care ea a numit-o: „etiopiana”. Când vorbeşti împotriva cuiva nici măcar nu mai poţi să îi rosteşti numele, îi spui doar porecla (legată de familia din care face parte, de rasă, de nivelul social, de statutul politic, etc. ) Maria dacă tot ar fi dorit să vorbească despre soţia lui Moise ar fi trebuit să îi fi spus pe nume: Sefora (Ex. 2:21).  Care era defapt problema? Maria nu a avut ce să îi reproşeze lui Moise cu privire la carcaterul său pentru că avea cu caracter nobil (Cerul l-a catalogat ca fiind cel mai blând om de pe faţa pământului- Num. 21:3), şi pentru că nu a avut ce să îi reproşeze cu privire la prezentul lui şi al familiei lui i-a căutat ceva din trecut. Moise în primii 40 de ani nu avea o relaţie foarte bună cu Domnul, pentru că din dorinţa de a face dreptate a comis un omor şi cadravul la ascuns sub nisipul Egiptului. Însă pentru că şi-a dat seama că cineva l-a observat a fugit din ţară. În fuga sa a ajuns pe teritorul madianiţilor şi acolo a fost găzduit în familia preotului Ietro. După ceva vreme Moise s-a căsătorit cu una din fiicele acestui preot, cu Sefora. Întrebarea care se ridică este, avea Moise voie să se căsătorească (el care era evreu), cu o etiopiană, cu o madianită. Nu exista oare o poruncă a Domnului prin care se spunea că nici un evreu nu are voie să îşi ia o soţie din alte popoare? Ba da. Şi atunci nu a greşit Moise? Ba da, însă de atunci încolo în viaţa lui Moise s-a produs o schimbare, el s-a întâlnit cu Domnul la rugul aprins şi de atunci el şi familia lui au fost transformate. Îmi veţi spune: „E adevărat că Moise a fost schimbat, dar oare şi Sefora a fost schimbată? Că dacă ea nu a fost schimbată, atunci Maria avea motive să vorbească împotriva lui Moise, din cauza soţiei sale.” Pentru a clarifica aceasta problemă să privim la un singur caz. Moise era să fie omorât la un moment dat de Dumnezeu şi înainte de a realiza el ce trebuie să facă, Sefora (care se înţelege că ştia legământul făcut de Dumnezeu cu Avraam), a luat o piatră ascuţită şi a tăiat împrejur pe Gherşom, şi astfel Moise a fost salvat. Deci Sefora cu siguranţa avea o relaţie bună cu Dumnezeu şi cu Legea.

Astfel că tot ce a spus Maria nu a avut nici un fundament valid. Ea a vorbit cu Aaron şi Biblia spune că Domnul a auzit-o. (Numeri 12:2c) Moise nu ştia nimic din tot ce au povestit ei.  Aşa trebuie să faci şi tu când eşti povestit pe nedrept, să nu te intereseaze, să îi laşi să povestească. Dacă Moise a putut sta liniştit, Dumnezeu nu a putut. „Deodată” s-a coborât şi i-a chemat pe toţi trei (Maria, Aaron şi Moise), la cortul întâlnirii. Şi întrebarea lui Dumnezeu pentru Maria şi Aaron a fost aceasta:  „Cum de nu v-aţi temut voi să vorbiţi împotriva lui Moise?” Ooo, cum n-aş vrea ca în toţi creştinii Dumnezeu să aşeze o frică profundă de a nu mai vorbi împotriva altora, ci doar pentru ei. Dacă nu avem nimic constructiv de spus atunci să tăcem! Şi după ce şi-a încheiat mesajul Domnul a plecat foarte mânios.

I. De ce să nu vorbim împotriva cuiva când nu facem parte nici din problemă şi nici nu putem rezolva problema prin faptul că vorbim?

Pentru că:

1. Vorbirea împotriva cuiva Îl aprinde pe Dumnezeu de mânie (Num. 12:9)

Îţi place să Îl vezi pe Dumnezeu mânios? Ai vrea să fie mânios chiar din cauza ta şi chiar pe tine? Eu sincer, nu aş dori nici celor care se poartă ca nişte duşmani ai mei, ca Dumnezeu să se mânie pe ei.

2. Vorbirea împotriva cuiva aduce pedeapsa asupra ta (Num. 12:10)

Maria a contactat lepra la fracţiune de secundă. Aceasta înseamnă că a vorbi împotrivă e tot una cu a avea o boală incurabilă, e mai rău decât a avea cancer.

3. Vorbirea împotriva cuiva aduce putreziciune (devii pe jumătate mort- Num. 12:12)

Dacă vei continua în acestă stare nu se va întâmpla altceva decât vei murii spiritual.

II. Cum să scapi de acest flagel al vorbirii împotrivă?

1. Recunoaşte că ai vorbit (Num. 12:11)

2. Roagă-te (Num. 12:11, 13)

Roagă-te pentru persoana cu care ai vorbit împotriva altuia (Aaron s-a rugat cu Maria-Num. 12:11).

Roagă-te   pentru persoana care te-a bârfit. (Moise s-a rugat pentru Maria- Num. 12: 13)

3. Rezervă şapte zile de curăţire

În aceste şapte zile să stai înaintea Domnului şi să fii foarte atent/ă la vorbele pe care le spui. Şi dacă în aceste şapte zile reuşeşti să nu mai vorbeşti împotriva nimănui, atunci să ştii că ai scăpat de acest păcat. Dumnezeu să ne ajute!

Anunțuri

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955
Acest articol a fost publicat în Numeri, Predici. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Când eşti scuipat pe obraz…

  1. miriana ponoran zice:

    Va rog sa va rugati pentru mine ca DOMNUL DUMNEZEU sa ma ajute, pentru ca nu am putere, cand cineva ma minte s-au ma vorbeste de rau, nu pot sa nu -i spun mamei mele ,atunci ma simt usurata cand ii spun mamei necazul meu si mi-e tare frica sa nu ajung in iad pentru asta .As vrea sa nu spun nimanui necazul meu dar mi-e foarte greu ,amintiti-ma si pe mine cand va rugati ca DOMNUL ISUS sa ma imbrace cu aceasta putere .DOMNUL sa va binecuvanteze !

  2. Petru Ion zice:

    Cel mai sigur este sa spuneti direct Domnului Isus … dar cu o conditie..sa credeti ca El e singurul care poate rezolva orice problema..pt ca mama va e data doar pt o vreme..dar EL este VESNIC…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s