Ce nu vede lumea în casa ta?


Ce nu vede lumea în casa ta?

Is. 39:1-8

Pe Merodac-Baladan, fiul lui Baladan, împăratul Babilonului, l-a interesat de boala şi de modul în care s-a vindecat Ezechia, nu  de altceva! (39:1)

Când a realizat împăratul Ezechia, cine îl vizitează, din partea cui primeşte o scrisoare şi un dar, „s-a bucurat, şi a arătat trimişilor locul unde erau lucrurile lui de preţ, argintul şi aurul, miresmele şi untdelemnul de preţ, toată casa lui de arme, şi tot ce se afla în vistieriile lui: n-a rămas nimic în casa şi în ţinuturile lui, pe care să nu li-l fi arătat.”  După ce le arată tot, delegaţia de la Babilon se retrage, dar ochii lui Dumnezeu rămân peste casa lui Ezechia. Cei care vedeau tot ce le-a arătat Ezechia, nu erau numai ochii babilonienilor, ci şi ochii Domnului vedeau tot. Domnul se apropie de Isaia, fiul lui Amoţ, şi îl strigă: „Isaia! Am un mesaj special pe care vreau să îl transmit prin gura ta”. Isaia răspunde: „Da, Doamne!” Şi Dumnezeu îi spune:” Du-te la Ezechia, vreau să vorbesc ceva cu el, prin tine!” Isaia îşi lasă toate probleme şi priorităţile şi pleacă la palat. Acolo Domnul îl întreabă pe Ezechia prin profet: „Ce au spus oamenii aceia, şi de unde au venit la tine?” Ezechia cu sinceritate răspunde: „Au venit la mine dintr-o ţară depărtată, din Babilon” Domnul mai are o întrebare, pentru Ezechia: „Ce au văzut în casa ta?”  Ezechia e vorba de casa ta, nu de palatul tău, nu de tronul tău, nici măcar de curtea împărătească. Şi Ezechia cu mai multă sinceritate  descrie tot ce au văzut babilonienii; el spune: „Au văzut tot ce este în casa mea: n-a rămas nimic în vistieriile mele, pe care să nu li-l fi arătat.”

Şi totuşi, ce nu au văzut babilonienii la Ezechia? Ce nu vede lumea la noi?

Nu au văzut:

1. O scrisoare (37:14-36)

Pe scrisoarea aceasta în dreptul expeditorului scrie: „Marele împărat al Asiriei, Sanherib „(36: 4), iar în dreptul destinatarului scria: ” Ezechia împăratul lui Iuda, amăgitorul” (36:14)

Ezechia, ce faci când criza te învăluie, când ameninţările sunt multe, când Dumnezeul tău este batjocorit şi pus alături de dumnezeii celorlalte popoare (37:12)? Ce faci atunci? Cauţi să faci alianţe cu Etiopia, cu Egipt… Ce faci? Ezechia ne răspune prin fapte: „Eu mă duc la Casa Domnului! (Is. 37:14)” Scrisoare care conţine ameninţările o aduc înaintea Domnului şi prin rugăciunea nu fac altceva decât să proclam suveranitatea Dumnezeului meu. El rămâne Suveran chiar dacă eu sunt încercat.

La o astfel de rugăciune Dumnezeu nu poate sta pasiv şi îl trimite pe profetul său, Isaia, să îi transmită mesajul Său. Domnul a luat aminte la rugăciune şi a văzut scrisoarea din mana lui Ezechia, iar ca răspuns a trimis un singur înger din oştirile Sale, care a omorât 185.000 de oameni. Nu uita să araţi lumii, scrisoarea pe care o ai în casa ta, în familia ta, în inima ta. Chiar dacă ea conţine ameninţări, aratăle-o şi în acelaşi timp arată-le şi modul în care Dumnezeu a adus izbăvirea.

Scrisoarea aceasta spune şi azi Dumnezeu:

– vede modul în care acţionezi când intri în criză…

-vede toate ameninţările celor din jur

-El vede totul şi poate totul!

Ezechia de ce nu ai mers în arhiva de stat să scoţi această scrisoare şi să le-o araţi babilonienilor? Prin această scrisoare puteai să le vorbeşti despre Dumnezeul tău!

Aşa-i că ai şi tu o astfel de scrisoare? Cel puţin una. Dacă nu ai niciuna îţi recomand eu una: Biblia!- ar fi bine ca lumea să o vadă nu doar prăfuită, ci chiar citită şi împlinită în casa ta.

2. Un perete (38:2-5)

A fost trimis profetul la împăratul său, cu un mesaj cât se poate de dur: „Aşa vorbeşte Domnul: „Pune-ţi în rânduială casa, căci vei muri, şi nu vei mai trăi.” Împăratul aude acest cuvânt şi nu comentează nimic. Aşteaptă ca profetul să plece şi se întoarce cu faţa spre un perete, pentru ca să nu îl mai vadă nici prietenii, nici duşmanii, nici rudeniile, nici măcar soţia, şi cu faţa spre perete începe să se roage. El nu se ruga peretelui, ci Dumnezeului adevărat. Şi Dumnezeu care vede dincolo de pereţii şi de tavanurile noastre, i-a ascultat rugăciunea. Isaia, profetul, nu apucă să iasă din curtea împărătească când aude glasul Domnului care îi spune: ” Înapoi! Fă stânga împrejur şi du-te înapoi la împărat şi spune-i că i-am auzit rugăciunea, i-am văzut lacrimile (Dumnezeu vede chiar şi ce nu văd cei mai mulţi), şi îi voi lungi viaţa cu încă 15 ani” Isaia merge şi îi spune împăratului şi Ezechia realizează din nou, că Dumnezeu ascultă rugăciunile.

Ezechia, am o întrebare pentru tine: „De ce nu ai mers cu babilonienii să le araţi acest perete? Şi cu această ocazie să le spui că Dumnezeu tău, nu este ca dumnezeii lor, ci Dumnezeu tău te ascultă când Îl chemi.

Peretele acela dorea să „strige”, Dumnezeul lui Israel ascultă rugăciunea!

3. O turtă de smochine (2Împ. 20:7)

Nu şi-a încheiat mesajul profetic Isaia, înainte de a spune procedeul care trebuia folosit pentru ca boala lui Ezechia să fie îndepărtată, şi anume : „Luaţi o turtă de smochine.” (2Împ. 20:7) Au luat această turtă de smochine (Ezechia fiind bolnav în pat nici măcar nu putea să se deplaseze singur, astfel că au fost acolo oameni prezenţi care i-au slujit, deci Ezechia avea martori oculari), au pus-o pe umflătură şi Ezechia s-a vindecat.

Ezechia de ce nu ai mers să iei aceea turtă de smochine şi să o aşezi în faţa babilonienilor şi să le spui aceasta este turta pe care am pus-o pe rana mea, şi pentru că Domnul a spus aşa, m-am vindecat? De ce nu i-ai chemat pe slujitorii tăi şi pe toţi ceilalţi care au fost prezenţi când ai pus turta de smochine pe rana ta, să confirme că ceea ce tu ai spus este adevărat? Ezechia, aveai ocazia să Îl prezinţi pe Dumnezeul tău ca Iehova Rapha (Dumnezeul care te vindecă), de ce nu ai făcut lucrul acesta?

Pentru că ai arătat numai ceea ce era legat de pământ, le vei pierde şi pe acestea şi poporul tău va trebui să meargă în robie… Pentru  că lumea nu a văzut în casa ta:  scrisoarea (care spunea: „Dumnezeu vede!”); peretele (care „striga”: Dumnezeu ascultă rugăciunile, făcute chiar la disperare); turta de smochine (care spunea: ” Dumnezeu vindecă!”).


Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955 Pentru mai multe detalii: https://calebn.wordpress.com/contact/
Acest articol a fost publicat în Isaia, Predici și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ce nu vede lumea în casa ta?

 1. Victor zice:

  Contra Curentului: Dumnezeu te iubeşte, schimbarea este posibilă!

  Se spune că a înota contra curentului este nerecomandat şi chiar periculos. Însă atunci când curentul te duce la moarte, lucrurile stau altfel. Homosexualitatea duce la moarte. Unii homosexuali decid să-şi schimbe viaţa. Cartea ‘Contra Curentului’, disponibilă acum la http://www.contracurentului.com, prezintă câteva astfel de cazuri: lupta lor, căderile, ridicările şi credinţa lor. Şi faptul că în lupta aceasta nu sunt singuri.

  Vă scriu aceste rânduri cu ochii plini de lacrimi. Eu aşa sunt destinat, să trăiesc o viaţă de chin. Nu am pe nimeni, pentru că tuturor le este ruşine de mine, colegii îşi bat joc într-una de mine, mă fac să sufăr enorm. Simt o foarte mare singurătate, nu mai rezist. De ce vrea Dumnezeu asta? Cu ce sunt eu de vină? Nu ştiu dacă mai are rost să trăiesc, nu are niciun sens. Dumnezeu mă poate ajuta, dar eu simt că nu mai pot, că mă sfârşesc. Oare voi avea clipe de bucurii în viaţă? Nu prea cred. Oare o să mă mai simt singur? – Ruben

  La un procent estimat de 2,5% din populaţie, în prezent există în lume 155 de milioane de homosexuali, dintre care 18 milioane în Europa. Mulţi dintre aceştia îşi duc viaţa în tăcere, temându-se că dacă se află despre orientarea lor sexuală se vor confrunta cu respingerea celor din jur. Pe aceşti homosexuali tăcuţi, paginile lucioase ale revistelor mondene, care prezintă homosexualitatea ca pe un lucru cool sau trendy, îi ajută prea puţin. Cei care se destăinuie în această carte prezintă o altă faţă a homosexualităţii. Unii homosexuali suferă, luptă din răsputeri împotriva atracţiilor faţă de acelaşi sex şi doresc să se schimbe. Mulţi dintre aceştia fac parte din mediul evanghelic. Există homosexuali care cred în Dumnezeu şi Îl văd ca pe singura lor salvare, dar pe lângă credinţă, au nevoie de cineva care să îi asculte. Au nevoie de ajutorul nostru! – Contra Curentului

  Cuprins

  Mulţumiri
  Cuvânt înainte
  1. Homosexualitatea prin ochii lor
  2. Ei au nevoie de noi!
  3. Unde poţi primi ajutor?
  4. Resurse
  Provocare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.