Cuvântul care suprimă imaginea…


Cuvântul care suprimă imaginea…

Ioan 20:24-29

Într-o lume a imaginilor, a Internetului, a TV-ului, a filmelor, există un Cuvânt care suprimă imaginea…

Ceea ce L-a făcut pe Toma să creadă nu a fost nici semnul cuielor şi nici cicatricea din coasta Domnului, ci Cuvântul Lui! Cuvântul era mai important decât ceea ce putea să vadă Toma! Singurul Cuvânt care are capacitatea de a suprima orice imagine vizuală, orice pragmatism şi materialism, e Cuvântul Domnului Isus.

Cuvântul care suprimă imaginea…

1. E Cuvântul care te caută (v.26)

Isus avea problemele Sale, agenda Sa, priorităţile Sale, dar şi-a făcut timp să se arate ucenicilor. Dintre ei, unul lipsea…: Toma. Dar Isus nu l-a lăsat în nesiguranţa sa, în dorinţa acestuia de a putea crede, în nevoia sa de a vedea semnul cuielor şi coasta Domnului. După opt zile Isus, îl caută pe Toma. El vine în casa în care erau adunaţi ucenicii, în mod special pentru a-l întâlni pe Toma. El îl caută… Cuvântul Vieţii a venit pentru al căuta pe Toma! Dar acum, oriunde eşti, acelaşi Cuvânt te caută. Vrea să ţi se adreseze, să te privească, oare vei avea timp să asculţi ce spune EL?

2. E Cuvântul care te cunoaşte (v. 25b, 27)

Toma zisese cu câteva zile în urmă: „Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.”

După opt zile se arată Isus, el nu fusese prezent când Toma le spusese aceste cuvinte ucenicilor. Nici măcar nu avusese o întâlnire între timp cu unul din ucenici, să Îi spună Domnului care e problema lui Toma. Nici acum când a venit nu a vorbit cu nimeni. El a spus doar două cuvinte: „Pace vouă!”- cuvinte adresate tuturor ucenicilor. „Apoi a zis lui Toma: „Adu-ţi degetul încoace, şi uită-te la mâinile Mele; şi adu-ţi mâna, şi pune-o în coasta Mea; şi nu fi necredincios, ci credincios.”

Domnul i-a răspuns la întrebarea nerostită! El îl ştia pe Toma în detaliu! Nici măcar nu a zis : „Adu-ţi degetele” sau „Adu-ţi mâinile”. El ştia şi de care mănă era vorba (dreapta sau stânga), şi chiar de care deget era vorba. Domnul i-a vorbit exact la problema lui!

Biblia nici măcar nu ne mai spune că Toma ar fi adus degetul şi mâna să Îl atingă pe Domnul, Cuvântul Lui era deajuns. Era Cuvântul care Îl ştia mai bine decât oricine.

Şi automat Toma exclamă: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!” Nu mai are nevoie de nimeni şi de nimic ca să i se demonstreze ca Isus este Domnul şi chiar Dumnezeul adevărat. Dar nu numai Domnul Universului întreg, ci Domnul şi Dumnezeul lui!

3. E Cuvântul care generează credinţa (v.29)

Domnul Isus i-a zis: „Pentru că M-ai văzut ai crezut…” El a avut nevoie de o imagine vizuală pentru a ajunge la Cuvântul care a generat credinţa. Nu semnele, nici coasta nu L-au determinat să creadă, ci faptul că Domnul i-a vorbit direct la problema Lui. Biblia nu scrie că Domnul a zis: „Pentru că Mi-ai văzut semenele cuielor” sau „Pentru că mi-ai văzut coasta”, ci pentru  că: „M-ai văzut” (ai văzut Persoana Mea, nu celelalte semne.)

Pentru a crede nu trebuie să vedem semne şi minuni, ci trebuie să auzim glasul Domnului, să ascultăm Cuvântul Său. Cuvântul Lui e cel care suprimă orice imagine (oricât de puternică ar fi ea)!

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com caleb.nechifor[at]liceulprodeo.ro Tel. Mobil: 0747-322.955 Pentru mai multe detalii: https://calebn.wordpress.com/contact/
Acest articol a fost publicat în Ioan, Predici și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.