Călăuzire în vremuri de criză…


Călăuzire în vremuri de criză…

Mat. 1:18-2:19

Cum a fost călăuzit Iosif (soţul Mariei)

1. Călăuzire în mijlocul crizei familiale (criză din perioda logodnei –1:19-21)

Erau logodiţi… Nu ştiu de cât timp. Într-o zi, probabil,  în timp ce Iosif era în propriul atelier de tâmplărie, sau poate chiar în timp ce vorbea cu logodnica lui, află veste că Maria (logodnica lui) e însărcinată. Ca pe orice om (să nu uităm că Iosif a fost om, nu înger!), gândurile încep să-l compleşească: „Cum se poate aşa ceva? Eu sunt convins că Maria este o fată deosebită… Este aşa de sfântă… Ce s-a întâmplat oare?” „Dacă o iau la mine acasă, se gândea el,  toţi vor interpreta că eu am păcătuit cu ea şi ca urmare conform Legii ebraice vom fi omorâţi cu pietre… Dacă, însă, public cazul în faţa lumii s-ar putea ca eu să scap, însă ea va fi facută de ruşine şi chiar ucisă cu pietre… Ce să fac acum?” se gândea Iosif în tăcere.

Nu putea vorbi cu nimeni de acest caz… La cine să mergi cu o aşa problemă?… Să mergi la bătrânii cetăţii şi la preoţi- ei nu vor putea face altceva decât să aplice Legea: uciderea cu pietre. Să mă duc la fraţii mei? se întreba Iosif…-Ei, îmi vor spune că aşa îmi trebuie că mie mi-a trebuit una mai sfântă… Să mă duc la părinţi? Nici ei nu au ce face… O voi „lăsa-o pe ascuns. ” a concluzionat într-un târziu Iosif.

Când se trezea se gândea ce va fi cu viitorul lui şi al Mariei… Când mânca, alimentele nu mai aveau acelaşi gust ca altădată. Când se uita la ceva privea în gol… Gândul lui era marcat de această întrebare: ” Ce să fac cu Maria? ” Era întrebarea care nu îl lăsa pe Iosif nici să doarmă, cahir în miez de noapte. (Nu ştiu câte zile au trecut de la momentul când a aflat vestea că Maria e însărcinată până la vis, un lucru ştiu: Iosif trecea printr-o criză unică în Univers. Nici un pământean nu a trecut şi nici nu v-a mai trece prin ceea a trecut Iosif).  Aşa a adormit în acea noapte. Cred că i-a fost foarte greu să adoarmă. Era frământat, îngândurat, înfrigurat,însingurat… Şi în timp ce dormea, în vis Dumnezeu i-a trimis un înger, care i-a adus soluţia: ” Nu te teme să o iei la tine pe nevastă-ta Maria, căci ceea ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt.”

Ştiţi ce e şocant? Faptul că argumentul pentru care Iosif trebuia să o ia pe Maria era de neînţeles, şi anume: „ce s-a zămislit în ea, este de la Duhul Sfânt”. Credeţi că Iosif a înţeles ce înseamnă aceasta? Nu cred. Nici măcar teologii de marcă nu înţeleg şi nu pot explica exact această „zămislire”, darămite un simplu tâmplar. Îmi place de Iosif că era neprihănit (călăuzirea lui Dumnezeu e pentru cei neprihăniţi-1:19) şi ascultă (fără să mai pună întrebări-v.24). Călăuzirea această chiar dacă genera întrebări fără răspuns era de la Dumnezeu deoarece era bazată pe Cuvânt (v. 21-23 şi Is. 7:14). O călăuzire care nu are la bază Cuvântul sau care transmite principii nebiblice nu e este de la Dumnezeu!!!

2. Călăuzirea în mijlocul crizei financiare (Luca 2:4-7; Mat. 2:)

Iosif, la momentul în care a luat-o pe Maria locuia în Nazaret, acolo avea un atelier de tâmplărie şi pentru că a trebuit să se înscrie în cetatea din care provenea, s-a dus la Betleem împreună cu Maria, logodnica sa. În timp ce călătoreau Mariei i-a venit vremea să nască şi pentru că nu a fost alt loc pentru ei, au fost conduşi înspre un grajd. Mă întreb: „Oare ce au mâncat ei în timpul celor doi ani de zile cât au stat în Betleem? Căci erau străini, venetici, şi oameni ai nimănui.” Biblia, nu scrie că Iosif ar fi avut la cine să lucreze în Betleem în domeniul tâmplăriei, oricum trebuia să aibă grijă de Maria şi de Pruncul Isus. Un lucru ştiu că fără să aibă servici, fără să aibă familia părinţilor lor lângă ei, fără mulţi prieteni umani (doar nişte magi şi nişte păstori le-au ţinut companie), însă îngerii cântau pentru ei, Cerul întreg era la lucru, şi chiar dacă aceast fel de trai în secolul XXI ar fi catalogat de unii „înţelepţi” ca necugetat, era modul în care Dumnezeu în călăuzea pe Iosif şi familia lui chiar printr-o astfel de criză…

Când i-au vizitat magii nu i-au mai găsit în grajd, ci în casă (Mat. 2:11), cineva a fost sensibilizat de Domnul să ofere casa lui pentru familia nou întemeiată. Dumnezeu îi calăuzea şi le purta de grijă.

3. Călăuzire în mijlocul crizelor politice (Irod îşi iubea prea mult funcţiaMat. 2:13-18)

Când a auzit Irod că este alt împărat înafară de el nu a mai putut respira ca mai înainte (i-a crescut tensiunea). A dorit să ştie neapărat, cine este, unde s-a născut, şi sub pretextul închinării înaintea Lui a dorit să Îl ucidă pe Regele regilor: PRUNCUL ISUS. Însă nici în această criză nu l-a lăsat Dumnezeu pe Iosif necălăuzit. Într-o noapte, tot într-un vis Dumnezeu i-a vorbit să ia Pruncul şi pe mama Lui şi să fugă în Egipt, pentru a scăpa de sabia înverşunată a lui Irod.

Credeţi că i-a fost uşor lui Iosif? Putea să comenteze:” Doamne, dar acolo unde voi locui? Ce voi lucra? Ce hrană voi avea pentru Prunc şi mama Lui? Cât timp trebuie să stau?”…

„Rămâi acolo până îţi voi spune eu…”- „Ce mesaj vag”, putea să replice Iosif. Însă el alege să asculte de Domnul şi se lasă călăuzit de El în toate domeniile, chiar în mijlocul crizelor.

Dragi mei, nu ştiu care sunt crizele prin care treceţi dvs., poate sunt financiare, familiale, sau politice (legate de anumite funcţii pe care le meritaţi, dar încă nu e timpul să le primiţi), lăsaţi-vă călăuziţi de Domnul!  Îmi veţi spune: ” Dar oamenii cărora Domnul le vorbeşte la ora actuală prin îngeri sunt foarte rari.” Nu aştepta un anumit şablon când eşti călăuzit: uneori Dumnezeu te va călăuzi printr-o lege (ca cea din cazul lui Iosif: porunca de la Cezar August (supune-te legilor statului-Luca 2:1,2)), alteori te va călăuzi printr-o stea (ca şi în cazul magilor-Mat.2:2), alteori îţi va vorbi prin Cuvânt  (ca şi lui Irod-Mat. 2:5,6), şi nu e exclus să îţi vorbească chiar prin îngeri în timpul somnului (1:20; 2:13,19) sau în alt context, sau crezi că Domnul nu mai are îngeri? Aşteaptă-te ca Dumnezeu să te călăuzească pas cu pas! (Nici lui Iosif îngerul la primul vis nu i-a spus tot viitorul său, ci i s-a arătat oridecâteori a fost nevoie.)


Reclame

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955
Acest articol a fost publicat în Luca, Matei și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Călăuzire în vremuri de criză…

  1. moldovan samuel zice:

    UN OM NEPRIHANIT ARE O RELATIE PERSONALA CU DUMNEZEU.MI-A PLACUT CUM AI ABORDAT TOATE CRIZELE PRIN CARE A TRECUT ACEASTA FAMILIE SI MUDUL CUM DOMNUL POARTA DE GRIJA. VA DORESC SA AVETI SARBATORI BINECUVANTATE.

  2. Sorin Crisan. zice:

    Pace tie! Ai idei frumoase. Pot sa le folosesc in predicile mele? Unele imi sunt chiar dragi…

    • Pace tie, poti folosi orice din ceea ce am primit si eu de la Domnul. Tocmai de acelea le-am publicat pentru ca tot mai multi sa le citeasca si de ce nu, sa le spuna mai departe. Si cu toti sa implinim Cuvantul Domnului. Domnul sa te binecuvinteze in tot ceea ce faci!

  3. Pingback: Mesaje biblice privitoare la Naşterea Domnului Isus Hristos | cALEb (כָּלֵב), robul Regelui său: ISUS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.