Cea mai scumpa ciorba…


Cea mai scumpa ciorba…

Gen. 25:27-34

Te-ai intrebat vreodata care a fost cea mai scumpa ciorba din Biblie? Te-ai gandit vreodata ca exista o ciorba care poate valora pentru unii cat o viata intreaga? Stii cat de mult a costat ciorba de linte pe care a sorpit-o Esau in acea zi? M-am uitat de curiozitate sa vad cam cat costa o ciorba clasica de linte. Am ramas socat sa vad ca aceasta este doar 3,788 RON RON/0,891 Euro (http://www.mysupermarket.co.uk/tesco-price-comparison/Tinned_Soup/Heinz_Classic_Lentil_Soup_400g.html). Totusi cu cat a putut cumpara Esau aceasta ciorba? Cat a costat pentru el? Pentru Esau ciorba a avut valoarea dreptului de intai nascut, valoarea binecuvantarii( Evrei 12:16). Viata lui Esau a fost lipsita de binecuvantare si datorita acestei ciorbe… Cum de i s-a schimbat numele dupa culoarea ciorbei (v.30b)?

Care sa fi fost motivele pentru care Esau a catalogat o ciorba mai importanta decat dreptul de intai nascut? Cum de acesta ciorba obisnuita a devenit cea mai scumpa ciorba din Biblie?

Motive:

1. Esau era mare si totusi mic (v.27a)

Era mare in materie de muschi, (altfel nu putea purta pusca in spate o zi intreaga-„Esau a ajuns un vanator indemanatic, un om care isi petrecea vremea mai mult pe camp”-v.27c), de inaltime (probabil), de putere fizica, dar cel mai trist, in materie de aroganta (Ce-mi pasa mie de dreptul de intai nascut. La ce sa-mi foloseaca?-v.32. Esau era tipul tanarului care spunea: „Ce atata biserica? Ce atata rugaciune? Ce atata invatatura despre intai nascut?… Eu vreau ciorba…”). Era mare si totusi mic deoarece nu stia ca el detine valori mari! Nu realiza, nu era atent ca in el s-a investit mult. Ca Dumnezeu i-a dat onoarea sa se nasca in familia patriarhului Isaac. Nu a fost sensibil la faptul ca pentru a se putea naste el, cineva s-a rugat (v.21), cineva a varsat lacrimi. Nu stia sa pretuiaca marile valori care le avea si anume, ca el s-a nascut primul in familia lui Isaac si a Rebecai. Pe el nu il interesa nimic decat pusca, campul si ciorba…

2. Muncea mai mult decat se merita (v.29b,30b)

Muncea prea mult. Cand era intrebat: „De ce nu ai fost duminica dimineata la intalnire cu fratii? De ce nu ai fost la repetitii de cor/fanfara/orchestra? De ce nu vii la rugaciune marti si vineri?” Vesnicul lui raspuns era: „Nu am timp. Am foarte mult de lucru…” Atat de mult muncea incat oboseala isi punea amprenta pe viata lui (v.29b,30b). Munca pe care o depunea (probabil de multe ori fara sens pentru ca nu putea vana nimic ) era oritentat mai mult inspre materie, decat in spre lucrurile care cu adevarat se merita. Ce castiga daca statea cu ora mai mult la camp? Nimic, decat sentimentul ca incet, incet moare (v.32a)!… Munca pana la extenuare il orienta mai mult spre materialism uitand ca el este creat nu numai pentru Terra, ci in primul rand pentru a stii sa-si foloseasca dreptul de intai nascut. Pentru a-si mantui (salva) sufletul.

Daca ai uitat cumva de suflet si ai crezut ca doar materia e importanta probabil ca deja „sorbi din ciorba” lui Esau. Nu cumva sa continui! Opreste-te pentru ca „sorbind” mai departe vei ajunge sa ai sfarsitul lui. Vei ajunge cu ochii in lacrimi si cu dorinta arzanda de a fi salvat insa atunci aceasta va fi prea tarziu (Evrei 12:17). Odata ce soarta ta va fi pecetluita prin moartea ta fizica sa stii ca sufletul tau va plange amarnic dar degeaba. Nimic nu se va mai putea schimba. De aceea te sfatuiesc, pana inca mai poti, muta accentul de pe materie pe mantuire!

2. Pentru Esau era mai important mirosul decat marturia lui (v. 29a, 32b)

Cand a intrat in casa Esau i-a ajuns la nari un miros care l-a terminat. Iacov fierbea o ciorba (v.29) Mirosul acestei ciorbe i-a furat marturia de copil al lui Dumnezeu. Pentru el viata nu a mai avut nici un sens fara de ciorba aceea. Si-a permis sa exagereze spunand: „Iata-ma ca sunt pe moarte…” (Chiar credeti ca murea daca nu manca din ciorba aceea? Va asigur ca mai putea trai cel putin trei zile fara sa manace nimic!) Problema pentru el a fost ca nu a putut sa isi invinga pofta de moment. Pentru el mirosul a fost mai important decat marturia lui de intai nascut. Pentru el imaginea ciorbei a fost mai importanta decat propria identitatea. Odata ce i-a placut culoarea rosiatica a ciorbei i s-a si shimbat numele din Esau in Edom (ros-v.30b) Oferta i s-a facut in felul urmator: „Vinde-mi azi dreptul tau de intai nascut!”, si cand a auzit acest cuvant azi, atat de mare reverberatie a avut incat a zis: „Se merita afacerea, jur!” Ce vanzare… Pentru o ciorba sa iti vinzi dreptul de intai nascut?… Drag cititor, imi vei spune, care sa fie aplicatia practica? Ce am eu a face cu ciorba din antichitatea a lui Iacov? Sa stii ca ai foarte mult a face. Si tu ai „ciorba” ta (sau poate „ciorbele” tale)! Te rog gandeste-te care a fost elementul acela, persoana aceia, mancarea aceia, bautura aceea (mai ales daca e alcoolica), pentru care a fost dispus sa renunta la dreptul tau de intai nascut al lui Dumnezeu (Evrei 12:23)? Daca ti-a dat seama care este „ciorba” ta te invit sa ii ceri iertare Domnului pentru ca prin aceasta nu ai facut altceva decat sa Il dezonorezi. Roaga-te Domnului Isus sa te ierte si de acum incolo promite-I ca niciodata nu vei pune mai mare pret pe „ciorbele” pamantului decat pe dreptul de cetatean al cerului.

 

Anunțuri

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955
Acest articol a fost publicat în Predici și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cea mai scumpa ciorba…

  1. Probabil ca lumea in care traim este manelista insa eu am iesit de mult din lume…
    Numai bine, Liviu

  2. Multumesc pentru observatie. O ciorba de felul celei amintite in link-ul din cadrul articolului costa 3,788 RON. Am modificat si in articol. Oricum ideea a fost sa vedem ca aceea ciorba nu putea costa foarte mult, insa datorita faptului ca Esau a fost firesc a pretuit-o mai mult decat binecuvantarea de o viata intreaga.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s