Trădarea de dincolo de pârâul Chedron…


Trădarea de dincolo de pârâul Chedron…

2 Sam. 15:1-37 si Ioan 18:1-3


Capitolul 15 din 2 Samuel este marcat de câteva trădări profunde. Fiul (Absalom) şi-a trădat tatăl (pe David)… Slujitorul (Ahitofel) şi-a trădat stăpânul (pe David).  Pasajul acesta este foarte similar cu pasajul din Ioan 18, deoacere atât David, cât şi Isus atunci când au fost trădaţi au fost nevoiţi să treacă pârâul Chedron, prin aceasta se poate afirma chiar că David a fost un prototip al Domnului Isus. El a semnificat o profeţie mesianică tipologică.

Aceste două pasaje ne prezintă modul cum se manifestă cea mai  adâncă tradare. Ea se foloseşte de…: 

1. Pronunţarea Numele Domnului pentru faţadă (se aduce în discuţie împlinirea unei promisiuni…- 2Sam. 15:7)

Trădarea uneori va veni foarte subtil. Diavolul îţi va aduce în minte un scenariu religios, un mod frumos de a te trăda… Dacă eşti creştin, el te va învăţă să joci teatru, să vorbeşti de promisiunile pe care trebuie să le împlineşti, să aminteşti faptul că tu doreşti să aduci jertfă Domnului din ceea ce furi de la amaleciţi (1Sam. 15). El te va învăţa să te foloseşti de religie pentru a-ţi îndeplini scopurile… Mare atenţie!!! Asta înseamnă trădare! Şi e cu atât mai profundă cu cât îţi permiţi să pui numele sfânt al Domnului în vicleniile (trădările tale).

Nu vi se pare că şi marii preoţi au respectat un fel de religie? Nu au intrat în sala de judecată ca nu cumva să se spurce şi să poată lua Paştele. Ce trădare!!!

2. Pasiunile cele mai profunde… 

De ce credeţi că l-a trădat Absalom pe David? Dar Ahitofel? Amândoi l-a trădat cu scopul de a avea respectiv de a-şi păstra poziţia… Absalom dorea să devină împărat (pentru asta s-a luptat 4 ani-v. 7), Ahitofel dorea să îţi păstreze poziţia de sfetnic.

Iuda, l-a trădat pe Isus pentru că i-au plăcut arginţii… Era pasionat de arginţi (Ioan 12)

!!! Întotdeauna când eşti pus în faţa trădării ţi se va aduce în faţă ceea ce îţi place, pasiunea ta numarul 1. Şi diavolul îţi va spune: ” Dintre Isus şi pasiunea ta cea mai profundă, pe cine alegi?” Răspunsul îl dai tu, doar tu!

3. Prioritatea prezentului…

De ce credeţi că aproape 200 de oameni l-au urmat pe Absalom în prostia lor, fără să ştie ce fac şi înspre ce se duc? Pentru că asta era prioritar pentru ei în prezent… Asta le dicta prezentul… Aşa era la moda…

De ce credeţi că a intrat Petru la focul aprins de duşmanii lui Isus? Pentru că în acel momentul pentru el prioritar era să se încălzească. Prezentul pentru el a fost mai prioritar de cât viitorul… Dar de ce credeţi că s-a lepădat? Pentru că prezentul îi spunea că nu există altă şansă. „Dacă voi spune că sunt cu Isus, următorul lovit voi fi eu”, se gândea Petru. El nu a fost destul de atent să privească în viitor şi să nu se lase marcat de prezent. Dacă s-ar fi gândit la trecut şi viitor nu cred ca s-ar mai fi lepădat. Trecutul i-ar fi amintit de vorba lui Isus, iar viitorul de posibilul sentiement de vinovăţie…

Ştii de ce Îl trădează pe Isus cei mai mulţi? Pentru că percep prezentul ca fiind prioritar. De aceea există lozinca: „Trăieşte clipa”, de aceea se minte uneori, de aceea se fură alteori, de aceea…

Îţi urez ca începând cu acest Paşte să nu mai produci durere în inima Împăratului tău, să nu Îl mai determini să plângă când se uită la tine. Nu-ţi mai trădă Regele!

Reclame

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955
Acest articol a fost publicat în 2 Samuel și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s