Marele Gospodar cu mâinile goale…


Marele Gospodar cu mâinile goale…

Mat. 21:33-46

Cine este acest gospodar? Este evident că îl reprezintă pe Dumnezeu Tatăl. Cum este El? E cel mai mare Gospodar, dar care e răsplătit de vierii pe care chiar El i-a angajat cu „mâini goale”… (Luca 20:10,11).

Gospodarul e:

1. Stăpânul viei (v.33,40)

  • Stăpân prin sădirea viei (v.33);
  • Stăpân prin faptul că are robi (sclavi- v.34,35), aceştia în pildă simbolizează pe toţi prooroci şi mesagerii pe care i-a trimis Dumnezeu pentru îndreptarea poporului Israel.(Mat. 23:29-35);
  • Stăpân declarat (v.40).

La fel şi Dumnezeu e Stăpânul Universului întreg prin creaţie.

2. Susţinătorul viei (v.34)

A arendat via dând-o în grija unor vieri. Gospodarul a fost responsabil când a arendat via unor vieri, nu unor plugari sau altui altfel de lucrători! El a lăsat-o în grija unor specialişti în vie! A fost responsabil!

Şi când e departe de vie se gândeşte la ea. Pe agenda lui scrie când via e pregătită pentru a da rod. Trimite robi… După ce află modul în care au fost trataţi primi robi trimişi, continuă să trimită robi, pentru că pe el îl interesează de vie şi mai ales de rodirile sale.

3. Gata pentru sacrifiu suprem (v.37,39)

Când nu mai are nici un rob pe care să-l trimită se uită în gospodărie şi observă că a mai rămas unul singur! E propriul său fiu. Dar pentru că via e importantă pentru el îl trimite pe el cu gândul că îl va primi bine măcar pe el…

Marcu scrie clar că acest gospodar a trimis pe singurul lui fiu, preaiubit (Mc. 12:6). E vorba de Domnul Isus Hristos. Prin jertfa Sa s-a depus sacrificiul suprem.

4. Cel ce aduce sentinţa finală (v.41,44)

Sentinţa ne spune Matei e rostită chiar de farisei şi de marii preoţi. Ei se autonumesc „ticăloşi” fără să-şi dea seama că e vorba chiar de ei… Însă sentinţa rămâne sentinţă. Gospodarul e drept! Le-a acordat extrem de multe şanse, dar pe toate le-au irosit… Nu mai rămâne decât să fie pierduţi!

Va fi o zi în care toţi cei ce nu s-au supus voii Stăpânului, lui Dumnezeu să fie pierduţi pentru eternitate!

5. Salvatorul viei (v.43)

Chiar dacă vierii sunt pierduţi prin faptele lor, via este recuperată. Soluţia pentru vie este la gospodar, e la Dumnezeu!(v. 43 )

Pilda prezintă două categorii de oameni:

Vierii şi robii… Vierii se cred stăpâni (doresc să stăpânească via-v.38), robii ştiu cu sunt sclavi şi sunt mulţumiţi. Verii resping poruncile stăpânului, robii ascultă de acestea chiar dacă ştiu că ascultarea poate implica moarte! Atât vierii, cât şi robii în final mor! Însă unii (vierii sunt pedepsiţi prin pierdere eternă ), iar alţii (robii) vor primi o răsplată. Tu ce eşti? Ca un vier sau ca un rob? Răspunsul îl vei dat în fiecare zi prin modul în care îţi asculţi sau nu, Stăpânul!

Reclame

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955
Acest articol a fost publicat în Predici și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s