O rugăciune învăţată…


O rugăciune învăţată… ?

Luca 11:1-13

Nu îmi propun să te întreb dacă te rogi… Pornesc de la presupunerea că te-ai rugat deja cel puţin o dată, chiar azi… Nici nu doresc să pun la îndoială faptul de şti cel puţin o rugăciune… Însă subiectul la care doresc să meditezi e cine te-a învăţat să te rogi şi, mai ales ce ştii tu că e rugăciunea…

Ştiu că eşti tentat să afirmi: rugăciunea presupune o biserică, o cruce, un semn, o icoană sau poate, chiar o poziţie potrivită (mâinile aşezate în semn de adorare şi poate chiar genunchii aplecaţi în rugăciune). Şi totuşi eu te întreb ce e rugăciunea nu ritualul pe care tu îl asociezi cu aceasta. E adevărat că în Biblie sunt reliefate câteva poziţii în care te poţi ruga, pe genunchi sau în picioare, însă tu ştii în sufletul tău că aceasta nu e totul!

Aş dori să înveţi împreună cu mine o rugăciune pe care cu siguranţă ai rostit-o cel puţin o dată. Ea a fost compusă Domnul Isus în timp ce îşi învăţa ucenicii cum să se roage.

Ce presupune oare această rugăciune?

1. Relaţie apropiată cu Dumnezeu („Tatăl nostru”)

Isus a putut spune: „Tatăl” pentru că El era Fiul Său. În toate rugăciunile sale publice Isus, dacă nu primul cuvânt cel puţin al treilea era TATĂ! (Mat. 11:25,26; 26:39,42; Luca 11:2; Ioan 11: 41; 17:1). În toate circumstanţele Isus percepea rugăciunea ca fiind un mod de relaţionare cu Dumnezeu Tatăl. Chiar şi pilda din versetele 5-13 reliefează faptul că omul aflat în criză la miezul nopţii doar la un prieten a îndrăznit să meargă pentru a cere pâine. Rugămintea sa presupunea prietenei, o relaţie strânsă. Aşadar, dacă te simţi departe de Dumnezeu rostirea acestei rugăciuni nu are nici un efect până când nu ai un moment de tânguire şi mărturisire a păcatului pentru ca mai apoi să te ierte Hristos prin jertfa Sa de pe Calvar.

2. Revelaţie (v.2b)

„Sfinţească-se Numele Tău”. Rugăciunea trebuie să implice revelarea Numelui lui Dumnezeu înaintea oamenilor. Înainte de a cere pâinea zilnică şi rezolvarea altor probleme rugăciunile noastre trebuie să promoveze o revelaţie autentică a Numelui lui Dumnezeu. Această revelaţie stă gată să prindă contur prin viaţa ta de fiecare zi. Nu mai zi: „Sfinţească-se Numele Tău” dacă fumezi, consumi alcool, droguri, trăieşti în adulter şi în alte păcate asemănătoare, deoarece nu poţi dori cu adevărat ca Numele Domnului să fie sfinţit atâta vreme cât tu nu eşti sfânt.

3. Răspuns (v. 9-13)

„Oricine cere capătă”, însă Biblia nu spune „oricine cere orice” capătă. Biblia afirmă: „dacă cere fiul tău o pâine tu nu îi dai o piatră”, dar dacă ar cere o piatră (un copil mic care are reflexul de a arunca în oricine), tatăl i-ar da-o? Sau dacă ar cere un şarpe în loc de peşte, sau o scorpie în loc de ou? Cu siguranţă că nici un tată responsabil nu ar da unui copil ceva, deoarece  ştie că nu îi foloseşte, ci din contră îl răneşte. Versetul 13 subliniază că şi părinţii care sunt răi ştiu să dea doar „daruri bune” copiilor lor, cu atât mai mult Dumnezeu dă copiilor săi doar daruri bune (Duhul Sfânt fiind cel mai bun dar).

Aşadar, ar trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu că nu ne-a ascultat toate rugăciunile şi mai ales că el răspunde la toate rugăciunile făcute în parametrii planurilor Sale.

Ce bine ar fi să învăţăm şi noi această rugăciune!

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955 Pentru mai multe detalii: https://calebn.wordpress.com/contact/
Acest articol a fost publicat în Luca, Predici. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.