Pierderea care te câştigă…


Pierderea care te câştigă…

Marcu 10:46-52

La ieşirea din Ierihon era un bărbat fără nume (BarTimeu =fiul lui Timeu), fără vedere, fără bani, fără loc de muncă, fără viitor (cel puţin din perspectiva unora), fără… Câte pierderi nu o fi avut orbul Bartimeu în viaţa sa, însă cea mai proeminentă era pierderea vederii. Să observăm însă că datorită acestei pierderi, el a câştigat adevărate vedere, şi anume viaţa veşnică. Din episodul biblic se înţelege că dacă el nu ar fi fost orb nu ar fi avut acces la salvarea sufletului său deoarece el a căutat la Domnul Isus vindecarea ochilor săi, iar El mai întâi i-a oferit mântuire şi apoi vindecare (v. 52).

Ce presupune aceea pierdere care te câştigă?

1. Chemare cerească (chemare la Domnul Isus Hristos)

În urma strigării orbului: „Isus, fiul lui David, ai milă de mine!” au fost unii care în loc să-l încurajeze să continue să strige, l-au „certat să tacă”. Orbul nu a fost mulţumit de reacţia acestor „mulţi” (v. 48), ci a perseverat în strigătul său. Drept urmare, Isus care avea drumul său bine stabilit, s-a oprit şi a zis: „Chemaţi-l”. Aşadar, cei ce până acum l-au certat să tacă, au fost nevoiţi să meargă la orb şi să-i spună: „Îndrăzneşte, scoală-te, căci te cheamă.” Era o chemare de nerefuzat! Îl chema Regele universului. Şi chemarea Sa, i-a oferit atâta putere încât orbul „a sărit şi-a aruncat haina şi a venit la Isus.” A răspuns într-un excepţional la o chemare la fel de excepţională.

2. Cerere corectă (v. 51)

Când a ajuns în faţa Lui, a putut auzi o întrebare pe care probabil o aştepta de o viaţă, şi anume:”Ce vrei să-ţi fac?” Până atunci probabil că o rostiseră şi alţii când ajungeau în dreptul lui şi îl vedeau cu mână întinsă pentru a cere ceva de milă, însă acum era mult mai pătrunzătoare. Orbul cu o sinceritate pură a răspuns: „Rabunii, să-mi capăt vederea.” Observaţi că această cerere a fost corectă şi concretă. Dacă la început a cerut doar milă, acum şi-a dat seama că trebuie să fie mult mai concret în cererea sa şi a zis: „să capăt vederea.” Nu a cerut bani, nici să fie dus într-un loc mai populat pentru a primi mai mulţi bani, doar vederea. De la acest orb putem învăţa că toate cererile noastre trebuie să fie:

  • sincere (dacă a simţit să strige la început a strigat, fără să-l intereseze ce vor spune mulţimile)
  • stăruitoare (nu a cedat în faţa certurilor celorlalţi)
  • simple („să capăt vederea”)

3. Credinţă (v. 52)

Isus în faţa unei astfel de cereri a afirmat: „Du-te în pace, credinţa ta te-a mântuit!” Credinţa orbului a fost că Isus există (deşi nu l-a văzut) şi că El poate să-l vindece.

Această credinţă l-a câştigat pe orb!

4. Conduită coordonată de Isus (v. 52)

Biblia afirmă clar că orbul „îndată şi-a căpătat vederea şi-a mers pe drum după Isus.” Adevăratul câştig al lui Bartimeu nu a constat în faptul că a fost vindecat de orbire, ci în faptul că traiectoria sa zilnică s-a schimbat, urmându-L pe Domnul Isus Hristos!

Toţi oamenii plâng, însă unii plâng singuri (fără Regele)!

Toţi oamenii au pierderi, însă pe unii aceste pierderi îi câştigă!

Tu ce vei face cu pierderile tale? Dacă le vei pune la picioarele Domnului Isus, acceptând chemarea Sa, cerându-i exact ceea ce ai nevoie, crezând în El şi lăsându-te condus doar de El, ATUNCI vei câştiga Cerul!

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com caleb.nechifor[at]liceulprodeo.ro Tel. Mobil: 0747-322.955 Pentru mai multe detalii: https://calebn.wordpress.com/contact/
Acest articol a fost publicat în Predici și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.