În căutarea chivotului…


În căutarea chivotului…

2Sam. 6:1-15

Chivotul lui Dumnezeu era acel obiect proiectat de Dumnezeu (Ex. 25:10-22) şi deasupra căruia se prezenta Domnul oştirilor. Deşi îl reprezenta pe Dumnezeu, în ultima parte a perioadei judecătorilor şi în prima parte a dinastiei ebraice a avut o traiectorie destul de şubredă… Când pe teren de luptă, când la filisteni, când în camera cu zeul Dagon (îngenunchindu-L), când în carul cel nou al filistenilor, când în zona Bet-Şemeş, pentru ca în final să poposească zeci de ani în casa lui Abinadab, de pe deal.

Împăratul David, după ce instalează ca împărat realizează că pe lângă tot ceea ce mai are în casele recent construite mai are nevoie de chivot. Aşa că se hotărăşte să strângă pe cei 30.000 de oameni aleşi din Israel şi să pornească în căutarea chivotului cu scopul de a-l aşeza în cetatea Sa, la Ierusalim.

Într-un alai special de sărbătoare, în cântecul instrumentelor, împăratul David împreună cu cei 30.000 de aleşi iau chivotul lui Dumnezeu din casa lui Abinadab, de pe deal şi pornesc cu el spre Ierusalim. Singura problemă e că în pofida tuturor pregătirilor specifice acestei sărbători, David nu e atent la regulile  privitoare la chivot şi ordonă sau doar îngăduie ca acesta să fie dus într-un car nou (după tiparul filistean) supravegheat de cei doi fi ai lui Abinadab, şi anume: Ahio şi Uza. Pe când sărbătoarea era mai în toi, carul cel nou ajunge pe lângă aria lui Nacon (sau Chidon) şi e aproape să se răstoarne, iar pentru a salva situaţia Uza întinde mâna şi atinge carul. Dumnezeu i-a act de ceea ce s-a întâmplat şi la fracţiune de secundă îl loveşte pe Uza care moare pe loc… David rămâne atât de profund marcat încât renunţă de-a mai lua chivotul în Ierusalim acceptând să intre chiar în casa unul filistean numit Obed-Edom din Gat. Au căutat chivotul însă nu într-un mod corect…

Cum să căutăm chivotul corect? Cum să căutăm prezenţa Domnului (deoarece aceasta simboliza chivotul)?

1. După principii (1Cr. 15:13-15)

Principiul de purtare a chivotului era clar şi de neschimbat: chivotul trebuia purtat doar de către familia Chehatiţilor din seminţia lui Levi (Num. 7:9) şi doar pe umeri.

2. Personal

Chivotul trebuia purtat de leviţi, nu de car. Era nevoie de o implicare personală a celor din familia lui Chehat. E adevărat că nu era deloc confortabil să porţi chivotul pe umeri zeci sau sute de kilometri însă aceasta presupunea o implicare personală a acestora.

3. Cu pasiune

Uza, fiind fiul lui Abinadab şi stând cu chivotul în casă de cel puţin 40 de ani, s-a obişnuit cu chivotul, astfel că acum când a văzut că e riscant să cadă, şi-a permis să-l atingă în timpul mersului, timp în care ei aveau voie să-l atingă doar la pornirea taberei (Num. 4:5,15; 18-20).

4. Cu predare totală

Uza a crezut că-l poate ajuta pe Dumnezeu. A considerat că chivotul lui Dumnezeu are nevoie să fie „proptit” prin aceasta demonstrând că nu se încrede în Dumnezeu că poate să ducă chivotul cu bine spre Ierusalim, timp în care filistenii pe baza unui semn au lăsat chivotul singur să fie dus de nişte vite (1Sam. 6:9-12).

Aşadar, pentru a-l căuta pe Dumneze şi pentru a-l şi găsi e nevoie să-l căutăm după principiile Sale, la modul cel mai personal posibil cu pasiune şi într-o continuă predare în mâna Sa.

Dumnezeu să ne ajute!

P. S. Pentru a urmări întreg mesajul click aici.

Reclame

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955
Acest articol a fost publicat în Predici. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s