Cadoul putred…


Cadoul putred…

Luca 4:1-19

Te-ai gândit vreodată ce ai desena dacă ar trebui să reprezinţi ispita printr-o imagine? Eu aş desena un cadou… Da, un cadou cu un ambalaj deosebit. Pe ambalaj uneori va scrie: „3 paşi spre succes”, alteori: „data de valabilitate: veşnic tânăr”, ar mai scrie probabil: „plăcerea cea mai profundă”, şi alte reclame absolut false. Acest cadou prin excelenţă se livrează direct la domiciliu tău şi îţi promită că deţine acele lucruri care te pasionează cel mai mult. De asemenea, el vine prin recomandată pentru ca să-l primeşti pe bază de semnătură. Însă cadoul spre surprinderea ta e gratis. Însă în momentul în care îl vei deschide vei fi şocat să vezi că totul e putred. Când vei consuma ceea ce se află în interior vei deveni bolnav, pentru că în realitate totul e stricat! Aşa e ispita… Ca un cadou putred pe interior!

În viaţa Domnului Isus, diavolul a venit şi a vrut să-I ofere un „cadou”. Când era flămând, diavolul a venit şi i-a oferit „cadoul” unei pâini transformate din pietre. Întotdeauna ispita vine pe baza a ceva ce e material, în cazul acest o „piatră”. Nu piatra era ispita în sine, ci maniera în care Satan I-a propus lui Isus să o folosească. Ispita vine de la ceva ce e perceptibil. Apostolul Iacov subliniază că fiecare este ispitit când este atras de pofta lui însuşi. În fiecare om există o poftă, şi cât timp trăieşte un om e pasibil de a trece prin ispite şi chiar de a fi înfrânt de ele. Câtă vreme mai respirăm, ispita va încerca să se manifeste prin cele cinci simţuri (văz, auz, miros, pipăit şi gust) activând în viaţa omului o poftă care se află în interiorul său ca un „leu adormit”.

Cum s-a manifestat ispita în viaţa Domnului Isus? Care au fost paşii?

1. Îndoiala (v.3a,9b)

„Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu…” În contextul în care Dumnezeu Tatăl a strigat din cer: „Acesta este Fiul Meu cel preaiubit…”, Satan vine şi seamănă îndoiala, spunând: „dacă eşti…”, pentru ca mai apoi să-I facă o propunere de genu’ Evangheliei prosperităţii: „porunceşte pietrei acesteia să se facă pâine.” Însă Domnul Isus i-a răspuns prin Deut. 8:3- „Omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care vine din gura lui Dumnezeu.” Aşadar, pentru a biruit ispita îndoielii întotdeauna foloseşte Cuvântul lui Dumnezeu şi rosteşte-l cu voce tare (pe cât e posibil), dacă nu măcar în gând. Cuvântul are putere de-a învinge ispita!

2. Închinare duplicitară (v.7)

Satan, L-a dus pe Isus pe un munte înalt, şi de acolo i-a arătat „într-o clipă” (el lucrează doar cu clipe!) „toate împărăţiile pământului” minţind că toate sunt ale lui şi I le va da lui Isus dacă i se va închina. În fond Satan dorea o închinare duplicitară, deoarece Isus i-a subliniat tot cu Deut. (6:13) „Să te închini Domnului Dumnezeului tău, şi numai lui să-I slujeşti.” Satan e mulţumit să te vadă într-o biserică şi să butonezi un telefon… E mulţumit să ştie că duminică eşti al lui Dumnezeu şi în celelalte zile ale săptămânii al lui. E mulţumit să smulgă de la tine o singură privire pe un site imoral, să te vadă o singură dată pe lună într-un club, o singură bere…, o sigură ţigară pe săptămână, şi atunci e mulţumit pentru că ştie că tu nu mai poţi fi cu adevărat al lui Dumnezeu! Închinare duplicitară e nu doar interzisă, ci chiar şi imposibilă. E timpul să învingi închinare duplicitară şi să te predat totalmente în mâinile lui Dumnezeu.

3. Împlinire forţată (v.9-11)

Satan, după ce vede că nu reuşeşte, nici cu îndoiala, nici cu închinare duplicitară, observând că la toate Isus răspunde cu „este scris”, ce îşi zice? Hai să trec şi eu la o religie, să par religios, să citez şi eu din Biblie că poate aşa Îl voi învinge… Şi ia o profeţie mesianică din Ps. 91:11-12 şi o citează scoţând-o din context. Încearcă să forţeze împlinirea profeţiei mesianice, însă vrea să o realizeze în urma unui act al lui Mesia de imprudenţă: pentru că Îl îndeamnă „aruncă-te jos!”, ceea ce nu scria în profeţie. Însă şi la aceasta Domnul Isus îi răspunde tot cu Biblia (Deut. 6:16), şi anume: „Să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău.” După ce vede Satan că e învins pleacă şi Dumnezeu Tatăl împlineşte promisiunea din Ps. 91, trimiţând îngeri ca să-I slujească (Mat. 4:11). Doar acum era timpul potrivit pentru împlinirea aceste promisiuni!

Aşadar, drag cititor, întotdeauna când vine Satan să te ispitească procedează exact ca Domnul Isus: posteşte, roagă-te şi răspunde-i numai cu Biblia, aşa după cum te va călăuzi Duhul Sfânt!

P. S. Pentru a urmări mesajul click aici.

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955 Pentru mai multe detalii: https://calebn.wordpress.com/contact/
Acest articol a fost publicat în Luca, Predici și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cadoul putred…

  1. Superb!
    Pe întelesul tuturor! Tata cu tine viteazule !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.