Cartea care te-a cucerit…


Cartea care te-a cucerit…

Luca 4:16-31

„… s-a sculat să citească şi I S-a dat cartea…”

Omul Isus s-a întors acasă… Cu siguranţă cunoştea fiecare casă, fiecare uliţă, fiecare poreclă a sătenilor, fiecare vecin… era în locul natal, în patria sa (după expresia lui Marcu, cap. 6). Şi te-ai fi aşteptat să meargă să se relaxeze, să caute un vechi coleg de joacă şi să discute despre ceea ce s-a întâmplat între timp în satul său… Însă El e extrem de disciplinat, şi ştie că dacă e zi de Sabat, atunci trebuie să meargă la sinagogă. Intră în sinagoga din Nazaret şi în loc să intre în vorbă cu marele preot, sau cu leviţii, El realizează altceva. El e cucerit de o Carte şi anume de: TORAH.

1. Citită (v.16)

La început, când am citit acest pasaj am fost tentat să cred că a fost iniţiativa celor din sinagogă de a-i da lui Isus cartea pentru a citi, însă am realizat că acest lucru e fals. El s-a sculat să citească! A fost iniţiativa Sa! Cât de bine ar fi ca şi să avem această iniţiativă zilnică. Dacă vom citi între 10-15 minute (pentru cei ce citesc mai greu maxim 30 minute) zilnic din Biblie vom termina Biblia de citit o dată pe an. Regretabil e că unii ne întoarce la Biblie doar când avem necazuri. Bine ar fi ca această Carte să ne cucerească în aşa manieră încât să nu putem trăi o zi fără ea.

2. Citată (v.17,18)

„Duhul Domnului Dumnezeu este peste Mine… ” – Mesia citează din Isaia 61:1-2a. E imperios necesar să învăţăm cât mai multe pasaje din Biblie şi în momentele cele mai grele din viaţa noastră să le cităm. Există o forţă inestimabilă în Cuvântul lui Dumnezeu. Va fi nevoie să fim călăuziţi cât să cităm şi de unde. Domnul Isus când a fost ispitit a citat din cartea Deuteronom (cap.4:4,8,12), iar acum când a trebuit să facă vizibilă împlinirea profeţiei din Isaia 61, a citat exact. El s-a oprit exact unde trebuia, nu a afirmat că „vesteşte şi o zi de răzbunare a Domnului”, deoarece aceea încă nu venise. Învăţaţi Biblia şi citaţi-o aceasta vă va scăpa de multe necazuri!

3. Cercetată (v.24-26)

Omul Isus nu doar că a citit şi citat din Vechiul Testament, dar în contextul în care consătenii Săi I-au contestat identitatea, El s-a apărat cu Biblia, afirmând că şi în vremea profeţilor Ilie şi Elisei a fost exact la fel, şi anume că „nici un proroc nu este primit bine în patria lui.” (v.24)

Aşadar, Biblia trebuie să fie Cartea care ne-a cucerit, citind-o, citând-o şi cercetând-o! Dumnezeu să ne ajute!… Oare azi ai citit-o?…

P. S. Pentru a urmări întreg mesajul click aici.

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955 Pentru mai multe detalii: https://calebn.wordpress.com/contact/
Acest articol a fost publicat în Luca, Predici și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.