Era Marți… Învățături din ultima săptămână a Mântuitorului


Învățături din Ultima săptămână…

Ziua 2 – Marți:

Era Marți

În acestă zi Domnul Isus a transmis extrem de multe învățături. Aceste învățături sunt extrase din Evangheliile sinoptice și dacă  ne uităm mai atenți o să observăm că ucenicii realizează că smochinul pe care L-a blestemat Isus e uscat.

Apoi liderii religioși, preoți cei mai de seamă și bătrânii norodului pun sub semnul întrebării autoritatea Domnului Isus Hristos.

Domnul Isus prezintă pilda celor doi fii, apoi pilda vierilor, pilda nunții fiului de împărat. Fariseii vin cu o întrebare legată de plata birului. Apoi saducheii întreabă  legat de înviere, cărturarii pun o altă întrebare, și anume care este cea mai mare poruncă.

Isus Hristos pune și el o întrebare și anume: ”Cine cred ei fariseii că este Hristos? Al cui fiu este?” Dacă este Fiul lui David, cum de David insuflat de Duhul Sfânt Îl numește pe Hristosul ”Domn”, când zice în Ps. 110:1 Domnul a zis Domnului meu: „Şezi la dreapta Mea până voi pune pe vrăjmaşii Tăi sub picioarele Tale.” La această întrebare fariseii n-au avut niciun răspuns. Prin întrebarea aceasta Domnul Isus avea să sublinieze că El este atât Fiul lui David cât și Domnul lui David. Mai apoi Isus le transmite câteva judecăți dure  cărturarilor şi fariseilor. Apoi a prezentat dărnicia văduvei. De asemenea, Domnul Isus profețește distrugerea Ierusalimului şi prevestește venirea Sa, mai apoi prezintă urgența vegherii prin pilda celor zece fecioare și mai apoi descrie judecata finală prin pilda talanților și prin pilda oilor şi a caprelor.

Dintre acestea o să ne oprim la uscarea smochinului, la pilda celor doi fii și la dărnicia văduvei.

Mai întâi ce ne învață Domnul Isus din uscarea smochinului? Ucenicii văzând smochinul uscat L-au întrebat: ”Cum de s-a uscat acest smochin într-o clipă?” iar Domnul Isus i-a spus: ” Adevărat vă spun că, dacă*veţi avea credinţă şi nu vă veţi îndoi, veţi face nu numai ce s-a făcut smochinului acestuia, ci† , chiar dacă aţi zice muntelui acestuia: ‘Ridică-te de aici şi aruncă-te în mare’, se va face. Tot ce veţi cere cu credinţă, prin rugăciune, veţi primi.”

Domnul Isus avea să le sublinieze faptul că dacă ei rămân în planul lui Dumnezeu tot ceea ce cer ei cu credință fără să se îndoiască deloc și plăcut lui Dumnezeu, Dumnezeu va îndeplini pentru ei.

Să ne oprim puțin asupra pildei celor doi fii și să observăm că prin această pildă Domnul Isus avea să sublinieze faptul că marii preoți și bătrânii norodului încep să-l piardă pe El, încep să-L piardă pe Dumnezeu și pe Domnul Isus Hristos inclusiv, iar vameșii și imoralele ajung înaintea lor în Împărăția lui Dumnezeu. Pentru că în v. 32 din Matei 21, Isus a zis: ”Fiindcă Ioan a venit la voi umblând în calea neprihănirii şi nu l-aţi crezut. Dar vameşii şi curvele l-au crezut. Şi, măcar că aţi văzut lucrul acesta, nu v-aţi căit în urmă ca să-l credeţi.” Prin aceasta Domnul Isus le spune că pe lângă credință e importantă, foarte importană căința.

Imaginea văduvei sărace e uimitoare, evanghelistul Marcu subliniază că Domnul Isus a șezut jos în fața visteriei Templului și se uita cum arunca banii în visterie. Este extrem de important să înțelegem că Isus se uită inclusiv la acest domeniu, la modul în care administrăm  noi partea financiară și la modul în care ne implicăm pe Casa Domnului și pentru lucrarea Domnului.  Când a venit această văduvă săracă, Domnul a cuantificat că dăruirea ei este mai mare decât a celor mai bogați oameni, pentru că această văduvă a dăruit ce-i mai rămăsese ca să trăiască.  

Înțelegem din aceasta că este foarte, foarte important pe lângă credință, pe lângă o stare de căință înaintea lui Dumnezeu și pe lângă o viață de cerere corectă în fața lui Dumnezeu, să ne consumăm pentru Numele Domnului, să ne cheltuim pentru Numele Domnului după planul ui Dumnezeu fără a avea rezerve.

Vă doresc o zi binecuvântată și să nu uitați, Domnul ne cere credință, căință și consum pentru Numele Lui. Aceasta ne-a învățat în ziua de marți.

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com Tel. fix: 0264-433.338 Mobil: 0747-322.955 Pentru mai multe detalii: https://calebn.wordpress.com/contact/
Acest articol a fost publicat în Predici. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.