Ziua 5 – Era VINERI… Învățături din Ultima săptămână…


Ziua 5 – Era VINERI…

O zi sinistră… Poate cea mai întunecată zi a istoriei…

În această zi, dis-de dimineață, imediat ce s-a luminat afară, TOȚI preoții cei mai de seamă și bătrânii norodului (întreg Sinedriul) se întâlnesc la o ședință. A fost cea mai matinală ședință, programată înainte de ora 6 pentru ca, după ce-L condamnă la moarte, să poată intra la prăznuirea Paștelui nespurcați… Ce trist! Să-ți dorești să rămâi curat doar din perspectiva unui ritual, chiar cu prețul omorârii unui sfânt.

Tot în această zi, când Iuda află că Mântuitorul a fost condamnat la moarte, renunță la arginți, caută consilierea într-un loc greșit (la foștii lui colaboratori în vânzarea lui Isus – chiar dacă erau marii preoți), se căiește, dar după se sinucide…

Mai apoi, Domnul Isus e dus în fața dregătorului roman Pilat, unde, din nou tace în dreptul acuzațiilor, dar afirmă că e ,,Împăratul iudeilor!” și chiar era, după cum bine știm, nu doar al evreilor, ci Regele Universului!

Dregătorul Pilat, după ce află că Isus e din regiunea Galileii, îl redirecționează spre Irod Antipa, tetrarhul Galileii. Aici asistăm la o nouă scenă tragică. Deși Irod îi pune multe întrebări dorindu-și de multă vreme să-L vadă pe Isus și chiar sperând că-L va vedea făcând o minune, totuși, Isus nu-i răspunde niciun cuvânt. Era o zi neagră pentru Irod Antipa pentru că avea să afle că, deși e încă în viață, totuși l-a pierdut pe Isus, harul se finalizase în dreptul lui de ceva vreme.

De la Irod Antipa Domnul Isus este trimis din nou la dregătorul Pilat și, acesta din urmă, după ce-L anchetează de mai multe ori, recunoaște public că nu a găsit nicio vină în Mântuitorul. Cu  dorința de a-L salva de la moarte se folosește de un obicei mai vechi de a le elibera evreilor cu ocazia marii lor Sărbători de Paști un pușcăriaș pe care-l alegeau ei. Acum, Pilat consideră că mulțimea va alege cel puțin rațional, și le pune față în față un ucigaș (pe Baraba) și un sfânt (pe Isus). Dar, spre surprinderea lui Pilat, preoții cei mai de seamă și bătrânii norodului au manipulat masele de evrei, convigându-i să-l aleagă pe Baraba, îar pe Isus să-L omoare.

A fost o zi neagră, ziua de vineri, pentru că, pe lângă faptul că au ales răul în locul Binelui, evreii s-au și autocondamnat, strigând: ,,Sângele Lui să fie asupra noastră și asupra copiilor noștri.” Și chiar a fost sângele Lui asupra lor, dar nu pentru iertarea lor, ci pentru condamnarea lor.

Batjocurile de care a avut parte Isus în această zi au fost greu de imaginat:

  • Bătut cu nuiele;
  • Dezbrăcat de hainele Lui și îmbrăcat într-o haină stacojie;
  • Cu o cunună de spini pe cap și cu o trestie în mână pe post de sceptru;
  • Scuipat; lovit cu trestia în cap.

Mai apoi I-au așezat crucea în spate și a fost obligat să urce cu ea pe Via Dorolosa (pentru aprox. 3,5 km). Din cauza suferințelor îndurate și a lipsei de alimentație, înțelegem că Isus a căzut sub cruce… Pentru ca justiția să fie îndeplinită, gardienii l-au silit pe un om din Cirene, numit Simon să ducă crucea o vreme, pentru ca, mai apoi, să o reia Isus (Ioan 19:17). Când au ajuns la locul sub formă de craniu uman (locul Căpățânii), L-au răstignit între doi tâlhari. Bajocurile au continuat să fie derulate atât din partea tâlharilor, cât și a ostașilor și a trecătorilor. E uluitor faptul că, chiar și în timp ce Isus se afla pe cruce oamenii au încercat să vadă fiecare ce să ia de pe urma Sa, trâgând la sorți (Marcu 15:24). Înțelegem că ei nu-L doreau pe Isus, dar își doreau ce putea oferi El… S-ar putea ca această situație să se reitereze. Sper că nu și în viața ta!

Domnul Isus a stat atârnat pe cruce timp de cel puțin 6 ore, după cum ne prezintă evanghelistul Marcu – de la ceasul al treilea (Mc. 15:25) până la ceasul al nouălea (Mc. 15:34). În ultimele trei ore de viața Sa, soarele în plină zi s-a întunecat peste toată țara… Era o zi plină de întuneric. Ziua în care toate cohortele demonice au început să-și deruleze activitatea de mânie asupra Domnului Isus, dar și o zi plină de lumină, ziua în care păcatele omenirii erau ispășite.

Punctul culminant al zilei de vineri a fost când omul Isus a simțit că Tatăl îl părăsește… Atunci a strigat: ,,Eli, Eli, lama sabactani – Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?” Pentru omul Isus batjocurile din partea oamenilor și atacurile demonice au fost greu de acceptat, însă cea mai grea a fost despărțirea de Tatăl. Dumnezeu Tatăl a trebuit pentru câteva clipe să-L părăsească pe omul Isus, deoarece întregul păcat al umanității era asupra Lui în timp ce era crucificat ca Miel de jertfă.

E extrem de important că acea zi neagră pentru omul Isus avea să devină cea mai albă zi a istoriei pentru oameni.

Isus ca om a fost:

  • Arestat pentru ca Baraba și noi să fim eliberați;
  • Respins ca noi să fim acceptați;
  • Bătut ca noi să fim binecuvântați;
  • Părăsit de Tatăl pentru ca omul să fie reprimit în părtășie cu Dumnezeu.

Și azi Cuvintele Sale de pe Golgota și jertfa Sa ispășitoare îți poate vindeca inima! Oare o vei accepta și tu? Domnul să te ajute!­

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com caleb.nechifor[at]liceulprodeo.ro Tel. Mobil: 0747-322.955 Pentru mai multe detalii: https://calebn.wordpress.com/contact/
Acest articol a fost publicat în Predici. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.