Jertfind pe placul Domnului…


Jertfind pe placul Domnului…

Gen. 4:1-8

Viaţa umană este marcată de jertfe. Când suntem tineri ne jertfim(cel puţin unii dintre noi) pentru note bune, pentru o diplomă, când ajungem la maturitate ne jertfim pentru un loc de muncă, ne jertfim pentru a face mai mulţi bani, şi pentru a avea un statut social cât mai ridicat. Oricum pentru ceva ne jertfim. Dar dacă oricum ne jertfim, oare cum să facem acest lucru în aşa fel în cât Cerul să fie satisfăcut de modul în care ne jerftim?

Jerfind pe placul Domnului…

1. Jerfind cu priorităţi corecte (ce avem mai bun-v.3)

Cain când a înţeles că trebuie să se jertfească a adus Domnului o „jertfa de mâncare din roadele pământului”. Dar Abel a zis:”Eu nu pot să aduc Domnului o jerfta de mâncare din oile slabe pe care le am sau din oile de mijloc, eu dacă aduc Domnului o jertfa vreau aduc din „oile întâi născute” şi cele mai grase” În Septuaginta scrie: „καὶ Αβελ ἤνεγκεν καὶ αὐτὸς ἀπὸ τῶν πρωτοτόκων τῶν προβάτων αὐτοῦ καὶ ἀπὸ τῶν στεάτων αὐτῶν καὶ ἐπεῖδεν ὁ θεὸς ἐπὶ Αβελ καὶ ἐπὶ τοῖς δώροις αὐτοῦ” Traducerea adliteram este: „Şi Abel a adus şi el din cele dintâi născute ale oilor lui şi din grăsimile lor. Şi a privit Dumnezeu peste Abel şi peste darurile lui.” (vezi http://septuaginta.orthoblog.ro/index.php?pid=51&mid&lg=ro)

Domnul aşteaptă de la noi o jertfă în care El să fie pe primul loc. Tot ceea ce avem mai bun şă jertfim pentru Domnul. EL care L-a dat pe singurul Său Fiu pentru noi, oare nu merită din partea noastră tot ce avem mai bun?

Unul dintre lucrurile care au făcut ca primii doi fraţi de pe Terra să fie diferiţi în ochii Cerului, a fost modulul lor de raportare la jertfa. Pentru Cain jertfa a fost lucru „de mâna a doua” pentru Abel jertfa a fost prioritatea vieţii lui. El nu şi-a permis să aducă Domnului decât crema, „grăsimea oilor”, „oile(nu oaia) întâi născute”, tot ce avea el mai bun.

2.Jerfind cu credinţă (Ev. 11:4)

„Prin credinţă Abel a adus o jertfă mai buna…”.Cum? Credinţă în Vechiul Testament…. Da. Pentru că fără credinţă e cu imposibil să fim plăcuţi lui Dumnezeu.

Abel a fost primul om despre care scrie Biblia că a avut credinţă. După ce în Ev.11 ni se spune că prin credinţă pricepem că lumea a fost făcută prin Cuvântul lui Dumnezeu, m-aş fi aştept să scrie prin credinţă Adam a vorbit cu Dumnezeu(sau altceva de felul acesta), dar acolo scrie: „prin credinţă Abel…” Aşadar Abel a fost primul om care a avut credinţă.

3.Jertfind cu neprihănire (Gen. 4:4b)

„Domnul s-a uitat cu plăcere spre Abel şi spre jertfa lui.” Ceea ce a produs plăcere în „inima” lui Dumnezeu a fost modul în care trăia Abel. Dumnezeu în primul rând se uită înspre viaţa nostră şi apoi spre jertfa nostră. După ce s-a supărat Cain pentru că jerfa lui nu a fost primită, Dumnezeu l-a întrebat: „Nu-i aşa daca faci binele vei fii bine primit, dar…”.Aşadar Cain nu a fost primit bine, pentru că el nu era bun.

De unde ştim că Abel a fost neprihănit?

-Mat. 23:35-Domnul Isus Hristos declară că Abel a fost neprihănit; Luc. 11:49-51

-Ev. 11:4b

Domnul să ne ajute să jertfim pe placul Lui!

Despre dr. Caleb Nechifor

Sunt robul Regelui meu: Domnul Isus Hristos. Email: cotnike[at]yahoo.com sau calebnechifor[at]yahoo.com caleb.nechifor[at]liceulprodeo.ro Tel. Mobil: 0747-322.955 Pentru mai multe detalii: https://calebn.wordpress.com/contact/
Acest articol a fost publicat în Genesa, Predici. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.